Graag persoonlijk advies?

Een auto verzekeren zonder rijbewijs. Kan dat?

Als je een auto verzekert heb je een geldig rijbewijs nodig, toch? Nou, niet altijd. Soms heb je een goede reden om je auto te verzekeren zonder rijbewijs. Ondanks dat je dus zelf niet in je auto mag rijden. Gelukkig kan dat bijna altijd, al zal niet elke verzekeraar eraan mee willen werken. Om je een beter beeld te geven van wat er zoal mogelijk is nemen we wat scenario’s en oplossingen met je door.

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Autorijden zonder geldig rijbewijs?

Voor de duidelijkheid: als je geen geldig rijbewijs hebt mag je niet autorijden, ook niet als je een verzekering hebt. Om te beginnen is het bij wet verboden om zonder rijbewijs achter het stuur te stappen. Doe je dat toch en word je betrapt, dan word je beboet en kun je zelfs (voorwaardelijke) gevangenisstraf krijgen. En je verzekering? Daar heb je niets aan als je schade veroorzaakt of lijdt zonder rijbewijs. Er is dan geen dekking.

Kenteken schorsen

Een autoverzekering is niet altijd nodig. Ben jij de enige die in de auto rijdt of gaat rijden en duurt het nog wel even voordat je (weer) een geldig rijbewijs hebt? Dan kun je voor zo’n € 70 je kenteken laten schorsen bij de RDW. Je auto mag zich dan niet op de openbare weg begeven (en dus ook niet aan de straat worden geparkeerd!). Daar staat tegenover dat je geen wegenbelasting betaalt en niet verplicht bent om een WA-verzekering te hebben. Dat kan je flink wat geld schelen als je auto een tijd stilstaat. Niet vergeten om je kenteken weer te activeren als je je auto gaat gebruiken. En een verzekering af te sluiten, want die heb je dan natuurlijk wel nodig.

De Vereende

De grootste kans op een verzekering heb je bij De Vereende. Deze verzekeraar accepteert bijzondere en hoge risico’s, maar vraagt daar vaak ook een flinke premie voor terug. De Vereende wijst je aanvraag alleen af als je opzettelijk verkeerde informatie geeft, of als De Vereende het niet verantwoord vindt om jou te verzekeren. Als jij bijvoorbeeld tijdens een rijontzegging met een slok op achter het stuur kruipt en daardoor je rijbewijs kwijtraakt is de kans groot dat ze het bij De Vereende niet zo’n goed idee vinden dat jij een auto op je oprit hebt staan. Je krijgt dan geen verzekering.

Nog aan het lessen / Rijbewijs verlopen

Volg je nog rijlessen en zie je een aanbieding voor je droomauto voorbij komen? Lang niet alle verzekeraars worden hier blij van, maar er zitten er een paar tussen die best met je mee willen denken. Er wordt dan op je polis aangetekend dat het jouw auto is, maar dat je geen rijbewijs hebt en er dus niet mee mag rijden. Niet dat dat zonder die aantekening wel had gemogen overigens. Als je je rijbewijs hebt gehaald kun je de clausule laten verwijderen. Tot die tijd kun je eventueel iemand anders mét rijbewijs als regelmatige bestuurder opgeven.

Dit alles geldt ook als je rijbewijs is verlopen en je nog wacht op een nieuwe. Ben je 75-plusser en heb je ruim op tijd een nieuw rijbewijs aangevraagd, maar laat het CBR op zich wachten? Dan geldt er mogelijk een uitzondering.

Vaste chauffeur

Stel, je kunt zelf niet (meer) rijden maar hebt iemand in je omgeving die je met liefde overal naartoe rijdt. Je hebt een aangepaste auto nodig, of je chauffeur wil of kan zelf geen kilometers maken met een eigen auto. Veel verzekeraars hebben begrip voor deze situatie en zijn in goed overleg best bereid om je auto te verzekeren, ervan uitgaande dat je vaste chauffeur wel gewoon een geldig rijbewijs heeft en geen bewezen brokkenpiloot is.

Rijbewijs ingenomen

Je rijbewijs is ingenomen, maar je verwacht ‘m wel weer terug te krijgen. Daarom wil je je auto niet wegdoen. Je bent verplicht je huidige verzekeraar te laten weten dat je rijbewijs is ingenomen. Grote kans dat je verzekering daarop wordt beëindigd. De gemiddelde verzekeraar zal je auto daarna niet meer willen verzekeren. Je beste kans is De Vereende.

Kan je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Een auto verzekeren zonder rijbewijs is in sommige gevallen wel mogelijk. Maar niet elke verzekeraar werkt mee. Er wordt ook gekeken naar je situatie. Een auto verzekeren zonder geldig rijbewijs? Neem eens contact met ons op. Kijken we samen met je naar mogelijke opties.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact