Graag persoonlijk advies?

Hoe is vuurwerkschade aan je auto verzekerd?

Er geldt dit jaar een vuurwerkverbod met oud en nieuw, maar dat houdt de stroom aan illegaal vuurwerk niet tegen. Er is dit jaar al meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in heel 2020, en we zijn nog niet eens halverwege december! Grote kans dus dat er aan het einde van het jaar toch het een en ander afgestoken wordt. Kun je je auto niet op een veilige plek parkeren? Dan loop je het risico op vuurwerkschade aan je auto. Of je verzekeraar die schade vergoedt ligt eraan hoe je verzekerd bent en om wat voor schade het precies gaat.

WA

Heb je alleen een WA-verzekering, dan heb je nooit dekking voor schade aan je eigen auto. Ook niet bij vuurwerkschade. Je draait dus zelf voor de kosten op. Je kunt je schade ook niet claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat fonds is er namelijk alleen voor schade die door voertuigen wordt veroorzaakt. 

Beperkt Casco (WA+)

Heb je een Beperkt Cascoverzekering (ook wel WA Plus genoemd), dan staat in je voorwaarden precies beschreven welke schades er allemaal gedekt zijn. Voor schade rond de jaarwisseling is vooral de dekking bij brand en ontploffing relevant (en misschien de dekking bij rellen, maar laten we hopen van niet). Brandt je auto uit met oud en nieuw, al dan niet door vuurwerk, dan kun je die schade bij sommige verzekeraars claimen. Maar let op: er zijn verzekeraars die schade die opzettelijk door derden is toegebracht altijd onder vandalisme scharen, ook als het om brand- of vuurwerkschade gaat. Er is in dat geval geen dekking, want vandalismeschade valt niet onder de Beperkt Cascoverzekering. Kijk dus goed na in je voorwaarden hoe jouw verzekeraar met dit soort schades omgaat!

Kun je je schade door brand of ontploffing claimen, dan heeft die claim geen invloed op je schadevrije jaren. Voor Beperkt Cascoschades lever je namelijk nooit schadevrije jaren in. Het kan wel zijn dat je een eigen risico betaalt. Je vindt je eigen risico op je polisblad.

Zaken als lakschade door kruitsporen vallen nooit onder de Beperkt Cascodekking. 

vuurwerk auto beschadigd

Casco (Allrisk)

Met een allriskverzekering ben je gedekt voor alle schade die door een plotselinge, onverwachte oorzaak aan je auto ontstaat. Dus ook voor vandalismeschade. Vuurwerkschade kun je op je cascoverzekering claimen. Of dat verstandig is, is een tweede. Gaat het om brand- of ontploffingsschade en ziet jouw verzekeraar dat als Beperkt Cascoschade, dan houd je je schadevrije jaren. Maar wordt jouw schade gezien als vandalismeschade, dan lever je wél schadevrije jaren in. Je premie kan daardoor stijgen. Het is dan misschien voordeliger om bijvoorbeeld lichte lakschade voor eigen rekening te nemen.

Als je je auto per ongeluk zelf beschadigt valt dat normaal gesproken gewoon onder de dekking van je allriskverzekering. Schade door een verdwaalde vuurpijl kun je dus gewoon claimen. Maar: schade door opzet en roekeloosheid wordt uitgesloten. Steek je dus zwaar vuurwerk in de buurt van je auto af, dan kan je verzekeraar weigeren om je schade te vergoeden. Je bent dan namelijk roekeloos geweest.

Voorkomen is beter dan herstellen

Het mooiste is natuurlijk als je je auto veilig binnen kunt stallen, maar dat is niet altijd een optie. Staat je auto buiten, dan kun je zelf maatregelen nemen om schade te voorkomen of te verminderen. Dat begint met de plek waar je ‘m parkeert. Weet je dat een straat of buurt erom bekend staat dat er veel vuurwerk wordt afgestoken? Dan kun je je auto beter wat verder weg zetten en een eindje lopen. Tip: in de buurt van tankstations en verzorgingstehuizen wordt vaak weinig tot geen vuurwerk afgestoken.

Zorg ook dat je je auto vóór oud en nieuw wast en in de wax zet. Vuurwerkresten glijden namelijk makkelijker van schone gladde lak af dan van vieze auto’s. De wax zorgt voor een beschermlaagje. Was je auto vlak na de jaarwisseling weer. Spoel ‘m dan eerst af, anders kun je krassen veroorzaken door vuurwerkresten rond te poetsen.

Zitten er rooksporen op je auto, probeer die dan voorzichtig met een goed poetsmiddel te verwijderen. Met een beetje geluk gaat het niet om brandschade en veeg je het zo weg.

Verzekering aanpassen

Is je auto nu WA of Beperkt Casco verzekerd en wil je nog vóór de jaarwisseling voor een Allriskverzekering gaan? Bereken direct je premie via onze website, of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu je premie
Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact