Graag persoonlijk advies?

Schade na een glijpartij op straat: is de wegbeheerder aansprakelijk?

De temperatuur duikt weer regelmatig onder de nul. Zeker in combinatie met neerslag kan het dan erg glad worden op straat, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. In de Wegenverkeerswet staat dat de wegbeheerder (Rijkswaterstaat, de provincie, de gemeente of het waterschap) al het redelijke moet doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarom strooit de wegbeheerder bij winters weer zout op de belangrijkste wegen. Het zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden, waardoor de weg minder snel glad wordt en bestaande sneeuw of ijzel ontdooit. Maar wat nu als de weg tóch glad is en je auto schade oploopt bij een glijpartij? Wie draait er dan voor de schade op?

Wettelijke zorgplicht van de wegbeheerder?

Zoals gezegd moet de wegbeheerder er al het redelijke aan doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Verwachten dat de wegbeheerder alle wegen constant 100 procent vrijhoudt van sneeuw en ijzel is niet redelijk. Daar is simpelweg geen budget voor. Ook kan er sprake zijn van overmacht, bijvoorbeeld als het langere tijd onafgebroken flink sneeuwt. Daarbij heb je als automobilist de verantwoordelijkheid om je rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden op de weg. Zelfs op een gestrooide weg moet je er dus rekening mee houden dat het glad kan zijn, zeker als het KNMI een waarschuwing heeft afgegeven. Je staat niet sterk als je de wegbeheerder aansprakelijk wil stellen voor je schade en zal meestal nul op rekest krijgen. Toch maak je in sommige gevallen wel kans op een schadevergoeding.

is de wegbeheerder aansprakelijk voor schade door gladheid

Uitzonderingen

Als de situatie anders is dan jij redelijkerwijs had kunnen verwachten kan het lonen om een claim in te dienen bij de wegbeheerder. Bijvoorbeeld als die zonder logische verklaring is afgeweken van het gladheidsbestrijdingsplan, of als een deel van de weg per ongeluk is overgeslagen bij het strooien. Zorg wel altijd dat je bewijs hebt, anders sta je niet sterk. Maak dus na het ongeval direct duidelijke foto’s van de omgeving en het wegdek.

Je verzekeraar

Heb je een allriskverzekering? Dan kun je je schade claimen bij je verzekeraar. Je verliest dan wel schadevrije jaren, tenzij je verzekeraar je schade succesvol kan verhalen op de wegbeheerder. Heb je een WA- of Beperkt cascoverzekering, dan heb je nooit recht op een schadevergoeding als je auto beschadigd raakt bij een glijpartij.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact