Graag persoonlijk advies?

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu je premie

Je huurauto verzekeren

Huur jij op je vakantiebestemming een auto? Vaak krijg je dan bij de verhuurder de kans om direct een verzekering af te sluiten. Maar wat verzeker je daar nu precies mee? En is die verzekering voldoende?

Cascoverzekering

In Europa zorgt de verhuurder als eigenaar voor de WA-verzekering van de auto. Daarmee is schade die jij per ongeluk met de huurauto aan (de spullen van) derden toebrengt gedekt. Reis je buiten Europa, check dan altijd of je WA-schades zelf moet verzekeren.

Jij draait in de meeste gevallen op voor schade aan de huurauto. Daarvoor kun je een cascoverzekering (allriskverzekering) afsluiten, in het buitenland ook wel een Collision Damage Waiver (CDW) genoemd. Dat is niet verplicht, maar meestal wel verstandig. Zo’n CDW kun je vaak afsluiten via de verhuurder of je reisorganisator, maar er zijn ook partijen die losse huurautoverzekeringen aanbieden. 

De precieze dekking van huurautoverzekeringen verschilt per verzekeraar. Lees dus altijd goed door wat je nu precies verzekert (en vooral ook: wat je niet verzekert!). Niet het leukste begin van je vakantie, maar het kan je veel ellende besparen. Let vooral goed op of je de huurauto verzekert tegen diefstal en of je een inzittendenverzekering af kunt sluiten. Kijk voor de inzittendenverzekering ook naar de medische kosten in het land waar je verblijft. Verzeker je een realistisch bedrag, of is het bij lange na niet genoeg als je ernstig gewond raakt? Is een verzekering niet toereikend, zoek dan even verder en sluit hem niet toch af om er maar vanaf te zijn. Wil je snel geholpen worden als je met pech langs de kant van de weg komt te staan? Kijk dan of je je huurautoverzekering uit kunt breiden met pechhulp.

huurauto verzekeren

Schades die vaak zijn uitgesloten van dekking zijn:

 • schade aan de onderkant (underbody) van de auto;
 • schade aan het dak;
 • schade aan de ruiten of banden.

Ook schades die je veroorzaakt terwijl je onder invloed bent van alcohol of drugs zijn vaak uitgesloten, net als schades die worden veroorzaakt door roekeloos rijgedrag. Let ook goed op waar je rijdt: schade die op onverharde wegen ontstaat is vaak uitgesloten van dekking.

 Let op! Bij sommige huurautoverzekeringen is er alleen dekking als de bestuurder degene is die op de huurovereenkomst staat. Je medevakantiegangers zijn dan geen bevoegde bestuurders.

Termen en afkortingen

Je kunt in het buitenland nogal wat verschillende termen en afkortingen tegenkomen bij het afsluiten van je huurautoverzekering. Om je te helpen begrijpen wat je nu precies verzekert hebben wij een paar veelvoorkomende voor je op een rijtje gezet.

 • ALI: Additional Liability Insurance. Een verhoging van de dekking van de WA-verzekering. Verstandig om af te sluiten als de standaarddekking laag is. Kijk niet alleen naar de maximale uitkering bij materiële schade, maar ook naar die bij letselschade.
 • CDW: Collision Damage Waiver. Vergelijkbaar met de cascoverzekering. Je dekt hiermee de kosten voor veel (maar meestal niet alle!) schades aan het huurvoertuig af.
 • CPP: Carefree Personal Protection. Inzittendenverzekering bij letsel en bagageverzekering.
 • PAI: Personal Accident Insurance. Inzittendenverzekering voor bij letsel en overlijden naar aanleiding van een ongeval.
 • PEC of PEP: Personal Effects Coverage of Personal Effects Protection. Bagageverzekering. Check altijd eerst de dekking van je reisverzekering om niet dubbel verzekerd te raken.
 • LDW: Loss Damage Waiver. Vergelijkbaar met de cascoverzekering, aangevuld met een diefstal- en vandalismedekking.
 • TP of TW: Theft Portection of Theft Waiver. Diefstalverzekering.
 • TPI: Third Party Insurance. Vergelijkbaar met de WA-verzekering. Check buiten Europa altijd of de verhuurder deze verzekering afsluit of dat je dit zelf moet doen.
 • UMP (Uninsured Motorist Protection). Inzittendenverzekering voor bij letsel of overlijden naar aanleiding van een ongeval dat is veroorzaakt door een onbekende of onverzekerde tegenpartij. In Nederland kennen we die verzekering niet, want wij hebben daarvoor het Waarborgfonds Motorverkeer.

Eigen risico en borg

Als je een auto huurt betaal je eerst een borg. Lever je de auto beschadigd in, dan worden de kosten voor herstel ingehouden op die borg. Is het een schade die wordt gedekt door je verzekering, dan geldt er vaak een eigen risico. Die prijzen liggen meestal heel wat hoger dan wat je in Nederland bij je eigen autoverzekering gewend bent. Wil of kun je die kosten niet dragen als er iets met de auto gebeurt? Sluit dan een Eigen Risicoverzekering voor je huurauto af. Die dekt je eigen risico en je waarborgsom. 

Je kunt bij ons niet zelf online een Eigen Risicoverzekering afsluiten, maar we bieden ‘m wel aan. Neem contact met ons op voor advies of een vrijblijvende offerte. Vaak verzeker je bij ons je eigen risico en je borg al voor een paar euro per dag.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact