Graag persoonlijk advies?

Nederlandse auto en internationale aanhanger en viceversa, mag dat?

Heeft jouw auto een Nederlands kenteken en wil je een aanhanger of caravan met een buitenlands kenteken trekken? Of wil iemand met een buitenlands kenteken jouw aanhanger lenen? De regels verschillen per land, dus check van tevoren goed of je verzekerd op weg gaat. Hier lees je alles wat je moet weten.

Nederlandse WA-verzekering

Nederland is een beetje een vreemde eet in de bijt in Europa als het op aanhangers aankomt. De WA-verzekering geldt namelijk niet alleen voor auto’s, maar ook voor aanhangers die aan auto’s gekoppeld zijn. Aanhangers en caravans zijn dus WA-verzekerd via de verzekering van het trekkende voertuig. Ook als het gaat om een zware aanhanger (750 kg of meer maximummassa) die een eigen kenteken heeft. 

Veroorzaakt een losgekoppelde aanhanger of caravan schade, dan kan die schade niet worden geclaimd of een autoverzekering. Doe in dat geval een beroep op je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Die is niet wettelijk verplicht, maar de meeste mensen hebben er wel een.

WA-verzekering voor aanhangers

In het buitenland moeten aanhangers en caravans vaak een eigen WA-verzekering hebben. Is je aanhanger zwaarder dan 750 kg, dan moet je in bijvoorbeeld Duitsland, Polen en Spanje een apart verzekeringsbewijs kunnen tonen en is de groene kaart van je auto niet voldoende. Je vraagt een aparte groene kaart voor je aanhanger aan via de autoverzekeraar van het trekkende voertuig. Voor lichtere aanhangers en caravans is dit niet nodig.

Check voordat je op reis gaat niet alleen de regelgeving van je land van bestemming, maar ook die van alle landen waar je (mogelijk) doorheen reist.

duitse caravan nederlandse auto

Nederlandse en internationale kentekens combineren

De Nederlandse WA-verzekering van je auto is geldig in alle landen die op het verzekeringsbewijs staan. Aanhangers met een buitenlands kenteken zijn niet uitgesloten in de polisvoorwaarden. Je bent dus gewoon verzekerd als je met je Nederlandse auto een buitenlandse aanhanger of caravan trekt, zowel in Nederland als in het buitenland. Importeer je een aanhanger of caravan? Je mag niet voor langere tijd met een buitenlands kenteken rondrijden. Kijk op de website van de RDW voor meer informatie.

Wil iemand met een buitenlands kenteken jouw Nederlandse aanhanger lenen, check dan altijd de regels die gelden in het land van bestemming én de landen waar doorheen gereden wordt. Een voorbeeld:

Een auto met een Pools kenteken trekt een aanhanger met een Nederlands kenteken. De auto rijdt in Nederland. Bij het achteruitrijden raakt de aanhanger een geparkeerde auto. Omdat volgens de Nederlandse wet het trekkende voertuig aansprakelijk is wordt de schade geclaimd bij de Poolse WA-verzekering van de auto. Die vergoedt de schade. Gebeurt hetzelfde ongeluk in Polen, dan staat de aansprakelijkheid van de aanhanger los van die van de auto. De WA-verzekering van de auto keert dus niets uit. De schade moet worden geclaimd op de aansprakelijkheidsverzekering van de aanhanger.

Aanhangerverzekering of caravanverzekering

Je kunt een aanhanger of caravan met een Nederlands kenteken niet in het buitenland verzekeren. In Nederland zijn de meeste aanhanger- en caravanverzekering er echter alleen voor schade aan de aanhanger of caravan zelf. Sluit dus nooit zomaar een verzekering af, maar kijk goed wat die precies dekt. 

Je kunt bij ons een speciale aansprakelijkheidsverzekering voor je aanhanger of caravan afsluiten. Neem daarvoor contact met ons op.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact