Waarom een inzittendenverzekering?

Je sluit een inzittendenverzekering af voor jou en je passagiers. De verzekering geldt niet alleen als je in je auto zit, maar ook als je bijvoorbeeld in- of uitstapt, aan de kant van de weg bezig bent met een noodreparatie of naast je auto staat om te tanken. Je kunt geen losse inzittendenverzekering afsluiten. Het is altijd een aanvullende dekking bij je autoverzekering.

Als je bij een ongeval schade oploopt en iemand anders aansprakelijk is, kun je jouw schade op de WA-verzekering van de ander claimen. Ben jij aansprakelijk? Je passagiers kunnen hun schade op jouw WA-verzekering verhalen, maar zonder inzittendenverzekering ben je zelf niet verzekerd.

Een groot voordeel van een inzittendenverzekering is de snelheid waarmee schades worden vergoed. Als je een claim indient op een WA-verzekering keert de verzekeraar niet uit totdat duidelijk is wie aansprakelijk is. Bij ingewikkeldere zaken ben je zo een paar jaar verder voordat je een uitkering ontvangt, zeker als het om letselschade gaat. Daar heb je bij een inzittendenverzekering geen last van, want voor die verzekering maakt het niet uit wie aansprakelijk is. Heeft iemand anders jouw schade veroorzaakt? Je krijgt een uitkering via je eigen inzittendenverzekering. Je verzekeraar klopt daarna aan bij de WA-verzekeraar van de tegenpartij om dat bedrag te verhalen. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.

inzittendenverzekering

Ongevallen- en schadeverzekering

Er zijn twee inzittendenverzekeringen: een ongevallenverzekering voor inzittenden en een
schadeverzekering voor inzittenden. Kies er niet zomaar een, want ze verschillen behoorlijk van
elkaar!

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Ongevallenverzekering voor inzittenden

Met een ongevallenverzekering voor inzittenden (ook wel OVI of OIV genoemd) krijg je een uitkering als jij of een van je passagiers blijvend lichamelijk letsel oploopt op overlijdt als gevolg van een ongeval. Je verzekert vaste bedragen per persoon, bij nieuwere verzekeringen vaak € 10.000 bij overlijden en € 50.000 bij blijvende invaliditeit. Bij overlijden krijgen de nabestaanden het volledige verzekerde bedrag van € 10.000. Bij blijvend letsel kijkt je verzekeraar naar de mate van invaliditeit. Daarvoor wordt de Gliedertaxe gebruikt. In deze tabel wordt het (functionele) gemis van lichaamsdelen uitgedrukt in een uitkeringspercentage. Bijvoorbeeld: je raakt je rechterduim kwijt. Daar hoort volgens de Gliedertaxe 25% bij. Je krijgt dus 25% van het verzekerde bedrag en ontvangt € 12.500, geen € 50.000. Ook als je chirurg bent en zonder duim je werk niet langer kunt doen.

Kun je je schade op iemand anders verhalen? De uitkering van je ongevallenverzekering wordt niet in mindering gebracht op je claim bij de ander en is dus ‘extra’. Heb je een ongevallen- én een schadeverzekering? Ook dan wordt de uitkering van de ongevallenverzekering niet verrekend met die van de schadeverzekering. Je krijgt dan dus meer dan wanneer je alleen een schadeverzekering had gehad.

Schadeverzekering voor inzittenden

Met een schadeverzekering voor inzittenden (ook wel SVI of SIV genoemd) verzeker je alle inzittenden en hun spullen in de auto tot een maximumbedrag van meestal € 1.000.000. Dit bedrag is voor alle passagiers samen. Is het totale schadebedrag hoger dan het verzekerde bedrag? Dan wordt het verzekerde bedrag naar verhouding verdeeld onder degenen die een claim hebben ingediend, bijvoorbeeld de bestuurder en de bijrijder.

Je verzekert niet zoals bij de ongevallenverzekering een vast bedrag, maar het daadwerkelijke schadebedrag tot een maximum. Zo’n schadebedrag kan behoorlijk hoog oplopen. Denk aan een verminderd inkomen, aanpassingen in huis, medische kosten, huishoudelijke hulp, een uitvaart, smartengeld...  Je komt dan al snel boven de verzekerde bedragen van een ongevallenverzekering uit. En die dure laptop die onherstelbaar beschadigd raakt bij een ongeval? Die kun je wel claimen op je schadeverzekering, maar niet op je ongevallenverzekering.

Welke inzittendenverzekering past bij jou?

Zoals je ziet maakt het een behoorlijk verschil of je een ongevallenverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden hebt. Kun je niet kiezen? Neem ze dan gewoon allebei! Voor een paar euro extra per maand heb je de voordelen van beide verzekeringen.