Het hoe, wat en waarom van het eigen risico

Het eigen risico, dat is toch alleen bij de zorgverzekering? Nou nee, lang niet altijd. Ook op autoverzekeringen is vaak een eigen risico van toepassing. De helft van de autobezitters in Nederland heeft geen idee hoe hoog het eigen risico van hun autoverzekering is en een kwart weet überhaupt niet of ze bij schade een eigen risico betalen. Weet jij of je een eigen risico hebt en wat de spelregels precies zijn?

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Wanneer een eigen risico?

Je hebt altijd minimaal een WA-verzekering voor je auto. Dat betekent dat je verzekeraar betaalt als jij per ongeluk schade aan (de spullen van) anderen veroorzaakt met je auto. Claimt iemand een schade op je WA-verzekering, dan betaal je nooit een eigen risico. Wel kan je premie stijgen doordat je schadevrije jaren worden verminderd.
 
Veel mensen breiden hun WA-verzekering uit met een beperkt casco- of allriskverzekering, zeker als ze een wat duurdere auto hebben. Met die verzekeringen ben je ook gedekt bij schade aan je eigen auto. Bij een beperkt cascoverzekering heb je in minder scenario’s recht op een schadevergoeding dan bij een allriskverzekering. Claim je schade aan je eigen voertuig bij je verzekeraar, dan wordt er vaak een eigen risico in rekening gebracht.

Let op: als je een allriskverzekering hebt claim je schade aan je auto altijd bij je eigen verzekeraar, ook als iemand anders aansprakelijk is. De voorwaarden van jouw verzekering zijn dus van toepassing, waardoor je hoogstwaarschijnlijk zelf een deel van de rekening moet betalen. Je verzekeraar verhaalt het door jou betaalde eigen risico daarna op (de verzekering van) de aansprakelijke partij. Je krijgt het in de meeste gevallen dus gewoon terug, maar je moet het wel betalen.

eigen risico autoverzekering

Waarom een eigen risico?

Schadevergoedingen worden steeds hoger. Daardoor stijgen de premies van autoverzekeringen mee. Het eigen risico is een manier om te voorkomen dat autoverzekeringen onbetaalbaar worden. Veel kleine schades worden nu namelijk niet geclaimd, want mensen kunnen niet voor elk krasje dat eenvoudig zelf weggepoetst kan worden een schadevergoeding vragen. Al die kleine claims samen tikken flink aan.

Bij grotere schades die wel worden geclaimd betaal je een deel van de schade zelf als er een eigen risico op je polis staat. Dat scheelt ook weer in het totaalbedrag van alle schadeclaims. Ben je bereid en in staat om bij schade een groter bedrag voor eigen rekening te nemen, dan kun je je eigen risico vrijwillig verhogen. In ruil daarvoor krijg je dan premiekorting.

Hoe hoog is het eigen risico?

Veel verzekeraars zetten standaard een eigen risico van € 150-250 op je polis. Bij de meeste verzekeraars kun je ervoor kiezen dat eigen risico af te kopen door meer premie te betalen, of het juist te verhogen in ruil voor korting op je premie. Als er een eigen risico van toepassing is staat dat op je polisblad en/of in je voorwaarden.
 
De meeste verzekeraars werken samen met een netwerk van aangesloten herstellers. Ga je naar een aangesloten hersteller, dan betaal je het eigen risico op je polisblad. In een enkel geval komt het zelfs compleet te vervallen. Maar ga je naar een hersteller waar je verzekeraar niet mee samenwerkt, dan betaal je vaak een hoger risico. Het verschil kan in de honderden euro’s lopen, dus let hier goed op. Je vindt aangesloten herstellers op je groene kaart en in je verzekeringsvoorwaarden.