Hoe worden schadevrije jaren berekend?

Wanneer je nog nooit een schade hebt gehad is het oneerlijk dat je net zoveel premie moet betalen als iemand die meerdere schades per jaar heeft. Daarom bouw je bij verzekeraars schadevrije jaren op om korting te krijgen op je polis. Dit wordt de no-claimkorting genoemd.Hoe worden schadevrije jaren berekend? Hoe lang blijven ze jaren geldig? Wij geven je de antwoorden in dit artikel.

schadevrije jaren berekenen

Schadevrije jaren berekenen

Je verdient één schadevrij jaar als je in dat jaar geen schades claimt op je autoverzekering. Als je wel een (schuld)schade claimt op je autoverzekering verlies je in één klap vijf schadevrije jaren. Dit kan je dus veel korting schelen. Daardoor betaal je elke maand een hogere premie voor je autoverzekering. Toch val je niet bij elke schade gelijk terug in het aantal jaren. Er zijn meerdere situaties waarbij er geen terugval plaatsvindt, namelijk:

  • Een schade die kan worden verhaald op een tegenpartij. Je kunt hierbij denken aan een aanrijding waarbij de tegenpartij schuldig is.
  • Een schade die voor eigen rekening wordt genomen. Wanneer je ervoor kiest om een schade zelf te betalen val je niet terug in het aantal schadevrije jaren. Dit kan verstandig zijn als de verhoging van de premie in de komende vijf jaar hoger uitvalt dan het schadebedrag.
  • Ruitschade heeft geen invloed op de schadevrije jaren. Als je ruitschade claimt zal dit geen effect hebben voor de no-claimkorting en vindt er ook geen terugval plaats in schadevrije jaren.
    Let op: Ruitschade is niet gedekt indien je een WA dekking hebt. Een WA dekking biedt alleen dekking voor schade die is aangericht bij een ander voertuig.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Roy-Data

Je verzekeraar houdt voor je bij hoeveel schadevrije jaren je hebt op je polis. Wanneer de polis is beëindigd stopt de verzekeraar met het bijhouden van je schadevrije jaren. Om ervoor te zorgen dat er geen jaren niet verloren gaan registreert de verzekeraar de schadevrije jaren bij Roy-Data. Roy-Data is de centrale database van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Wanneer je weer een nieuwe verzekering aanvraagt zal de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren opvragen bij Roy-Data.

Tip: Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten? Maar je weet niet hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kunt via de website van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraarhttps://www.seps.nl/roy-data/inzagerecht-formulier/s gratis het aantal schadevrije jaren opvragen.

B/M ladder

Schadevrije jaren worden bij elke verzekeraar op dezelfde manier berekend. Sinds 2007 is hier een uniform beleid voor gekomen. Hoeveel korting je ontvangt per schadevrij jaar verschilt echter wel per verzekeraar. Verzekeraars maken voor het berekenen van de te verlenen korting gebruik van de bonus/malusladder. Ook wel B/M ladder genoemd. De korting die je ontvangt is gebaseerd op welke trede je staat in de B/M ladder van de verzekeraar. Hoeveel treden je stijgt of daalt bij het (niet) claimen van een schade kan ook verschillen per verzekeraar. Om hier precies achter te komen kun je kijken in de polisvoorwaarden van je verzekering of contact opnemen met je verzekeringsadviseur.