Waarom een no-claimbeschermer?

Bij een handvol verzekeraars kun je als aanvullende dekking een no-claimbeschermer afsluiten. Met zo’n bonusbeschermer zorg je ervoor dat je premiekorting hetzelfde blijft als je niet meer dan 1 schade per jaar claimt. Zo betaal je niet jarenlang  een hogere premie voor die ene keer dat je even niet goed oplette of gewoon dikke pech had. Zeker als je niet veel schadevrije jaren hebt kan een no-claimbeschermer je heel wat geld besparen. Een autoverzekering heb je niet voor niets, dus als het een keer nodig is wil je daar gewoon gebruik van kunnen maken zonder dat je het nog jarenlang in je portemonnee voelt.

Zo werkt het

Per jaar dat je geen schade claimt bouw je 1 schadevrij jaar op. Bij de meeste autoverzekeraars betaal je minder premie als je veel schadevrije jaren hebt. De korting kan oplopen tot wel 80%! Moet de verzekeraar aan of namens jou een schadevergoeding uitkeren? Dan worden er 5 schadevrije jaren van je totaal afgehaald (tenzij je meer dan 15 schadevrije jaren hebt; je valt in dat geval altijd terug naar 10). Dit geldt overigens niet bij beperkt cascoschades. 

Met minder schadevrije jaren sta je lager op de bonus-malusladder. Daar hoort een lagere korting bij. Heb je een bonusbeschermer, dan worden je schadevrije jaren wel verminderd maar blijf je op dezelfde plek op de bonus-malusladder staan. Je korting blijft daardoor hetzelfde. 

noclaim beschermer

Nadelen

Klinkt mooi allemaal, maar een no-claimbeschermer is lang niet altijd nodig en kan zelfs voor problemen zorgen. Stel je voor, je hebt 6 schadevrije jaren en sluit een autoverzekering met no-claimbeschermer af. In je eerste verzekeringsjaar rijd je in het donker bij het uitparkeren tegen een paaltje aan. De deuk in je auto laat je op kosten van je verzekeraar herstellen. Je premie bijft gewoon hetzelfde. Een jaar later bots je in de drukke ochtendspits tegen je voorganger die plotseling remt aan. De blikschade aan beide auto’s wordt door jouw verzekeraar vergoed. Je premie is hetzelfde gebleven, maar je schadevrije jaren zijn ongemerkt van 6 naar 1 naar -4 gegaan. Wil je over naar een andere verzekeraar? Pech, want met -4 schadevrije jaren staan ze niet om jou te springen. Als je al een verzekeraar vindt die jouw auto wil verzekeren betaal je daar de hoofdprijs voor.  Je zit dus nog een paar jaar vast aan deze verzekering.

Als je geen bonusbeschermer had gehad, had je die eerste deuk misschien niet gedachteloos laten herstellen. Je had ervoor kunnen kiezen ‘m lekker te laten zitten of de reparatie zelf te betalen. Dan had je nu 1 schadevrij jaar gehad en had je een andere verzekering uit kunnen zoeken. Grote kans dat je dan wel duurder uit was, want je neemt je korting niet mee. Je krijgt bij je nieuwe verzekeraar dus korting op basis van 1 in plaats van 6 schadevrije jaren.

Sta je al hoog op de bonus-malusladder, dan ontvang je na 1 schade nog steeds een hoge korting. Het is in dat geval zonde om extra premie te betalen voor een no-claimbeschermer. Die is waarschijnlijk duurder dan de meerpremie na een schade.