De voor- en nadelen van aangesloten herstellers

Veel verzekeraars doen aan schadesturing. Dat betekent dat ze samenwerken met een netwerk van herstellers. Met die herstellers zijn afspraken gemaakt over prijs en kwaliteit. Ook zijn de lijntjes kort en is de administratie efficiënt ingericht, wat het declareren van facturen makkelijker maakt. Als je de schade aan je auto laat herstellen bij een hersteller buiten het netwerk van je verzekeraar betaal je vaak een hoger eigen risico. Aangesloten herstellers hebben zo hun voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Zo kun je een goede afweging maken over of je een autoverzekering met vrije keuze van hersteller wil.

Doet mijn verzekeraar aan schadesturing?

Het gros van de verzekeraars werkt met aangesloten schadeherstelbedrijven. In je voorwaarden staat of je verzekeraar voorkeursrelaties heeft met garages. 

aangesloten hersteller

Schadeherstellers

Doet je verzekeraar aan schadesturing, dan vind je op je groene kaart een overzicht van aangesloten herstellers bij jou in de buurt. We hebben er hier ook wat voor je verzameld:

MaatschappijBlikschadeRuitschade
AegonAegon Schadeherstel     Aegon Schadeherstel   
a.s.r.SchadegarantGlasgarant
De GoudseSchadegarantGlasgarant
Nationale-NederlandenSchadegarantGlasgarant
ReaalSchadegarantGlasgarant
Turien & CoSchadegarantGlasgarant
Voogd & VoogdMijnschadeherstellerMijnschadehersteller

De voordelen

Meestal heb je bij aangesloten herstellers de volgende voordelen:

✔️ geen of een lager eigen risico;

✔️ gratis leenauto;

✔️ niet zelf voorschieten;

✔️ haal- en brengservice;

✔️ garantie op de reparatie.

De nadelen

Verzekeraars zijn ooit begonnen met schadesturing omdat de premies beheersbaar blijven door prijsafspraken met monteurs. Maar er kleven ook nadelen aan dit voorkeursbeleid:

❌ je vertrouwde garage is niet altijd aangesloten;

❌ als je van verzekeraar wisselt moet je misschien ook van garage wisselen;

❌ je betaalt bij een niet-aangesloten hersteller vaak een hoger eigen risico of krijgt je schade zelfs helemaal niet vergoed;

❌ aangesloten herstellers repareren niet altijd standaard met originele onderdelen, wat je je dealergarantie kan kosten.;

❌ bij niet-aangesloten herstellers moet je eerst altijd een offerte opvragen en goed laten keuren door je verzekeraar;

❌ bij een hersteller buiten het netwerk schakelt je verzekeraar eerder een schade-expert in, wat het schadeproces vertraagt.

Vrije keuze schadeherstel

Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor vrije keuze van schadehersteller. Je betaalt dan iets meer premie, maar mag bij schade zelf kiezen naar welke hersteller je gaat zonder gevolgen voor je eigen risico. Aanvullende voordelen van aangesloten herstellers, zoals recht op gratis vervangend vervoer, gelden niet bij een garage buiten het netwerk. Ook niet als je betaalt voor vrije keuze van hersteller.