Tesla verzekeren ?

Als je overweegt een Tesla te kopen zul je je vooral richten op de kwaliteiten van de modellen die ze aanbieden. Maar vergeet niet om je ook te oriënteren op een verzekering. Veel verzekeraars kiezen er namelijk voor om geen Tesla’s te verzekeren. De verzekeraars die het wel aandurven rekenen vaak hoge premies. In de Verenigde Staten heeft Elon Musk er zelfs voor gekozen persoonlijk garant te staan voor de aansprakelijkheidsverzekering van zijn raad van bestuur omdat de premies die verzekeraars vroegen buitensporig hoog waren. Maar waarom zijn verzekeraars niet dol op Tesla’s? En hoe kun je je auto verzekeren als je geen onderdeel bent van de raad van bestuur van Tesla? 

Waarom is een Tesla moeilijk te verzekeren ?

  • Repareren is duur

Het gemiddelde bedrag dat verzekeraars in 2018 na een autoschade uitkeerden was € 1.316. Datzelfde jaar kostte een reparatie aan een Tesla Model S gemiddeld zo’n € 2.100 en was je voor een Model X al gauw € 3.100 kwijt. Daardoor kost het meer geld om een Tesla te verzekeren. Hoe komt het dat het repareren van Tesla’s zoveel duurder is?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Om te beginnen zijn onderdelen voor elektrische auto’s tot wel tien keer duurder dan onderdelen voor benzine- en dieselauto’s. Er is weinig concurrentie op de onderdelenmarkt, waardoor de fabrikant hogere prijzen kan vragen. Daarbij is reparatie van onderdelen van elektrische auto’s vaak niet mogelijk. Ze worden dan vervangen, wat flink in de papieren kan lopen. Een voorbeeld: als je benzineauto een kras op de deur heeft zitten, dan laat je ‘m overspuiten en ben je klaar. Doe je dat met een van de vleugeldeuren van een Tesla Model X, dan maak je de sensor achter het plaatwerk onbetrouwbaar. Het herstel van een Tesla vraagt dus vaak een meer specialistische aanpak, en daar betaal je meer voor.

Tesla verzekeren
  • Tesla-bestuurders claimen veel schade

Uit onderzoek van Focwa blijkt dat ongeveer een kwart van de eigenaren van een elektrische auto jaarlijks een schade claimt. Hebben ze een Tesla, specifiek een Model S of Model X, dan is dat een derde. Verrassend genoeg is de kans op schade groter als je meer rijveiligheidssystemen hebt. Zonder veiligheidsvoorzieningen heb je per jaar zo’n 14% kans op schade. Heb je er vier, dan heb je per jaar al zo’n 23% kans op schade. We hebben het hier niet zonder meer over een causaal verband: dat ze hand in hand gaan wil niet per se zeggen dat meer veiligheidsvoorzieningen de oorzaak zijn van de hogere kans op schade. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak, maar voor de verzekeraar die bij elke schade z’n portemonnee moet trekken doet dat er op dit moment weinig toe.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Tesla verzekering op maat

Wil je een verzekering die speciaal voor Tesla in het leven is geroepen, dan moet je bij InsureMyTesla zijn. In opdracht van Tesla Motors heeft tussenpersoon Marsh samen met Victor Insurance Nederland een verzekering ontworpen. Als je je Tesla hier verzekert is het voordeel dat je Tesla Security Pack altijd voldoende is en je geen aanvullende alarmsystemen in hoeft te bouwen. Houd er wel rekening mee dat het een zogeheten execution only-polis is: je sluit je verzekering altijd af zonder advies. Ga je voor deze optie, kijk dan goed de voorwaarden na.

De verzekeraars die in Nederland een Tesla willen verzekeren zijn op één hand te tellen. Je komt wel meerdere websites tegen van tussenpersonen die zich specifiek richten op het verzekeren van Tesla’s. Zij brengen hun verzekeringen onder bij Turien & Co. Doen wij ook, want de Prima Autoverzekering daar is méér dan prima. Ook leuk: in 2017 heeft Turien & Co eenmalig de premies voor Tesla’s verhoogd. Ze hadden namelijk in 2016 verzekeringen overgenomen van Delta Lloyd die te laag geprijsd waren. Sinds de prijsverhoging heeft Turien & Co amper iets aan de prijs hoeven doen. Doordat je een realistische premie betaalt en geen lokprijs hoef je bij de verlenging van je polis niet bang te zijn dat je premie opeens omhoogschiet.

Tesla verzekering

Beveiligingseisen bij een Tesla verzekering

Let altijd op of het beveiligingssysteem van je Tesla voldoet aan de eisen van je verzekeraar. Omdat de Tesla Security Pack niet gekoppeld is aan een alarmcentrale (PAC-meldkamer) vragen veel verzekeraars om een aanvullend voertuigvolgsysteem. Dat is vaak niet mogelijk bij een Tesla, maar een peilzender kan wél.