Welke carrosserievormen zijn er?

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto kom je vaak termen als hatchback, sedan of roadster tegen. Die beschrijven de carrosserievorm van de auto. Het woord carrosserie stamt af van het Franse carrosse, wat ‘koets’ betekent. Met de carrosserie wordt ruwweg de bovenbouw van de auto bedoeld: het buitenwerk zonder onderdelen als de portieren, motorkap, wielen, motor, aandrijflijn (koppeling, versnellingsbak, assen e.d.) en het interieur. Een belangrijke functie van de carrosserie is het bieden van bescherming aan inzittenden bij een ongeluk. Verder kan de vorm van de carrosserie zorgen voor meer of juist minder luchtweerstand, wat invloed heeft op hoe zuinig je rijdt. Maar laten we eerlijk wezen: we kijken vooral naar het esthetische aspect van de carrosserie. De vorm van de carrosserie bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je auto eruitziet. Wij zetten de bekendste carrosserievormen voor je op een rijtje. Welke past het best bij jou?

Zelfdragend of op chassis

Eerst even een klein stukje geschiedenis. Vroeger werd de carrosserie standaard op het chassis geplaatst, maar tegenwoordig zien we bij nieuwe personenauto's vrijwel alleen nog maar de zelfdragende carrosserie. Die is stevig genoeg van zichzelf en heeft geen apart onderstel nodig. Een zelfdragende carrosserie is meestal veiliger en lichter dan een carrosserie met chassis en geeft de ontwerper meer vrijheid in waar onderdelen worden geplaatst.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Sedan

We hebben het in de volksmond vaak over een kofferbak, maar de sedan is een van de weinige modellen met een echt aparte bak. De kofferbak is in de basis afgesloten van het bestuurdersgedeelte en kan alleen via de achterklep worden bereikt. Vaak wordt er wel een neerklapbare achterbank geïnstalleerd. Zo kun je toch via het bestuurdersgedeelte in de kofferbak komen én kun je meer ruimte creëren als je eens iets groots moet vervoeren.

De sedan is meestal een vierdeursauto. Zo'n sedan met vier deuren wordt ook wel berline genoemd, naar de reiskoets voor vier personen. Heeft een sedan 2 deuren, dan noemen we het ook wel een coach.

Op de foto zie je een Dodge Charger, een mooi voobeeld van een sedan. Je ziet duidelijk de  uitstekende kofferbak. Verder is de achterklep wat kleiner en is de achterruit er niet in geïntegreerd.

dodge charger sedan

Hatchback

De hatchback is de meest voorkomende auto in Nederland. Een hatchback heeft altijd een oneven aantal deuren; vaak is het een drie- of een vijfdeurs. Dat komt doordat de achterklep vrij groot is en daarom als deur gezien wordt. De achterruit is onderdeel van de klep en beweegt dus mee omhoog als de klep wordt geopend, in tegenstelling tot bij de sedan. De hatchback heeft geen afzonderlijke kofferbak, maar een kofferruimte die vanuit het bestuurdersgedeelte te bereiken is. 

Onderstaande Volkswagen GTI is een goed voorbeeld van een hatchback. Je ziet op de foto dat de klep niet ophoudt bij de achterruit maar doorloopt.

Stationwagen (stationcar, break)

Qua lengte verschilt de stationwagen niet eens zoveel van een sedan, maar de stationwagen lijkt een stuk kolossaler. Dat komt doordat de achterkant hoog is. De stationwagen is iets langer dan de gemiddelde hatchback. Door de lengte en hoogte van de auto is hij ideaal voor gezinnen: genoeg ruimte voor de kids en geen pas- en meetwerk als de buggy of kinderwagen ook mee moet. 

Veel automerken brengen van hun modellen zowel een hatchback- als een stationwagenvariant uit. De stationwagen verliest iets aan populariteit door de opkomst van de SUV, maar hij doet het nog steeds goed.

De Volkswagen Passat is een perfect voorbeeld van een stationwagen. Een lange hatchback met een dak dat hoog doorloopt en een vrij platte achterkant.

volkswagen passat stationwagen

SUV (terreinwagen)

De SUV (Sports Utility Vehicle) is ontwikkeld voor gebruik in gebieden zonder verharde wegen. Op wat ruiger terrein kun je er dus prima mee uit de voeten. Terreinwagens hebben een hoge zit voor lekker veel overzicht op de weg en hebben een wat hogere instap. De laadruimte is groot en ook op het dak kun je nog spullen vervoeren. Voor parkeren is dit bakbeest niet altijd even praktisch. Daarbij is het door het hoge gewicht (wegenbelasting!) en het niet geringe brandstofverbruik geen goedkope auto om te hebben. Toch wint de terreinwagen aan populariteit bij de consument. Het heeft natuurlijk ook wel wat, zo'n ruime auto met een groot vermogen. Door de stijgende populariteit van de SUV zijn nieuwere modellen vaak meer gericht op het gewone verkeer in plaats van off road performance. Let daar dus goed op als je specifiek een SUV voor ruig terrein zoekt.

De Jeep Grand Cherokee doet het zowel off road als op de weg goed. Een indrukwekkende reus die je niet snel over het hoofd ziet.

jeep grand cherokee suv

Coupé

Coupé betekent in het Frans 'geknipt'. En als je de carrosserievorm van een coupé ziet begrijp je waarom voor deze naam is gekozen. De coupé heeft namelijk wel wat weg van een sedan, maar dan met een kenmerkend aflopend dak. Dat geeft de coupé een sportief uiterlijk. Coupés kunnen wel een achterbank hebben, maar vaak zijn die zitplekken door het lage dak niet erg comfortabel. Daardoor is het een minder geschikte gezinsauto, tenzij je het niet erg vind om je kinderen op de achterbank dubbel te vouwen nadat ze een groeispurt hebben gehad. De coupé is een twee- of driedeursauto. 

Mooi hè, deze Ford Mustang? Het dak loopt schuin af naar achteren en geeft de wagen een sportief uiterlijk.

ford mustang coupe

Spreekt het uiterlijk van een coupé je aan maar wil je wel een vijfdeursauto met functionele achterbank, kijk dan eens naar de Mercedes-Benz CLS. Die combineert de sportieve feel van een coupé met het praktische van een hatchback.

coupe mercedes benz cls

MPV (APV, minivan, bus)

In Amerikaanse films kan de stereotype soccer mom niet zonder een minivan. MPV's (Multi Purpose Vehicles), ook wel bekend als APV's (All Purpose Vehicles), zijn langer en hoger dan stationwagens. Van oorsprong was de MPV een minibusje met een grote laadruimte, maar tegenwoordig zijn er ook MPV's die zich meer richten op personenvervoer. Met meer zitplaatsen dan de gemiddelde auto is de MPV daarom een uitkomst voor grote gezinnen. 

De Ford Galaxy is een populaire MPV. Er is ruimte voor 7 personen. De zitrijen kun je wegklappen voor extra veel kofferruimte. De MPV is gestroomlijnd, maar heeft niet het sportieve uiterlijk van een SUV.

ford galaxy mpv

Cabriolet (cabrio, convertible)

De eerste auto's waren, geïnspireerd door paard en wagen, open met een opvouwbare kap. Zo'n open auto bleek toch wat gevaarlijk. Daarom worden cabriolets tegenwoordig vaak met een rollover bar uitgerust. Deze rolbeugel beschermt de inzittenden als de auto over de kop slaat.

Cabrio's zijn niet de meest praktische auto's op de markt. Zo hebben ze vaak geen achterbank zodat er meer ruimte is om het dak op te bergen. Dat dak heeft, zeker als het een softtop is, relatief veel onderhoud nodig. Cabrio's zijn sportieve, dure wagens. Dat maakt het tot echte luxeauto's voor de liefhebber. Niet handig om de kinderen mee naar school te brengen, wel heel fijn voor plezierritjes.

Een cabriolet heeft vaste ramen aan de zijkant die geopend kunnen worden. Een roadster lijkt erg op een cabriolet, maar heeft geen zijramen. Het kan dus best frisjes worden in zo'n roadster. Tenzij je meer dan anderhalf miljoen neertelt voor een McLaren Elva, want die zou luchtstromen zo manipuleren dat je niet op de tocht zit.

De Porsche 911 doet het al decennia erg goed. De cabriolet krijgt af en toe een kleine make-over, maar het tijdloze basismodel blijft behouden.

porsche 911 cabriolet

Limousine

Last but not least: de limousine. Wil jij altijd een grande entrée maken op de parkeerplaats van je lokale supermarkt, dan is dit de wagen voor jou. Limousines worden ook weleens luxesedans genoemd. De carrosserie van een limousine lijkt namelijk heel erg op die van een sedan. Maar dan niet alleen met een afzonderlijke kofferbak, maar ook met een schot dat het bestuurders- en passagiersgedeelte scheidt om de passagiers wat privacy te geven.

Vaak denken mensen bij een limousine aan een uitzonderlijk lange auto, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Onderstaande Lincoln Town Car is toevallig een wat uitgerekter model (een zogeheten stretch limousine), maar een limousine kan ook prima een sedan van normaal formaat zijn met een tussenschot. Minder flashy, makkelijker te manoeuvreren en ruim genoeg voor een select gezelschap.

lincoln town car limousine