Dure exclusieve auto verzekeren ?

Je kiest met zorg een nieuwe auto uit en kunt niet wachten om er de weg mee op te gaan. Nog even snel een verzekering afsluiten en daarna volop genieten! Maar dan is er een hobbel op de weg: het blijkt een stuk lastiger om je dure of exclusieve auto te verzekeren dan de gemiddelde gezinsauto. Je kunt maar bij weinig verzekeraars terecht, en die vragen vaak de hoofdprijs. Dan toch maar voor een doorsnee auto gaan? Of je exclusieve wagen alleen WA verzekeren in plaats van allrisk? Nergens voor nodig met onze hulp! Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden. 

Dure exclusieve auto verzekeren

Verzekeraars en dure auto's

Veel verzekeraars kijken naar de nieuwwaarde van een auto, ook wel de cataloguswaarde genoemd. Is die hoger dan zo’n 70.000 tot 80.000 euro, dan kun je je auto niet bij hen verzekeren. Een mooie BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Jaguar of Maserati zit natuurlijk al snel boven die grens. Ook de dagwaarde van je auto telt mee. Heb je een klassieker die nieuw niet bovengemiddeld duur was maar in de loop der tijd veel meer waard is geworden, dan staan ze ook niet om jouw klandizie te springen. De reden daarvoor is simpel: hoe meer jouw auto waard is, hoe groter het risico voor de verzekeraar. Als jouw auto total loss raakt of wordt gestolen kost dat je verzekeraar veel geld. Daar komt nog bij dat luxe, jonge auto’s in trek zijn bij autodieven. Ter illustratie: in 2019 was het diefstalrisico van een BMW 5 Serie het grootst.

Er zijn een paar verzekeraars die dankbaar in dit gat in de markt springen. Maar omdat ze weten dat je weinig te kiezen hebt vragen ze vaak onnodig hoge premies. Zorg dus dat je altijd goed vergelijkt en niet zomaar op elk aanbod ingaat. 

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Eigen risico

Kijk bij het vergelijken van verzekeringen niet alleen naar de premie, maar ook naar het eigen risico. Als je een eigen risico hebt komt bij schade dat bedrag voor eigen rekening. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Zorg dat je weet wat je eigen risico is. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Alarmsysteem

Elke verzekeraar die jouw dure auto verzekert zal eisen stellen aan je alarmsysteem. Als je auto niet het alarmsysteem heeft dat je verzekeraar voorschrijft heb je geen dekking bij (poging tot) diefstal. Verzekeraars gebruiken het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging (voorheen Kiwa/SCM-beveiligingsklasse) als richtlijn. Controleer altijd of je een alarmsysteem met CCV-keurmerk moeten hebben of dat de verzekeraar ook akkoord gaat met een gelijkwaardig systeem zonder dat keurmerk.

Bij dure en exclusieve auto’s is een alarmsysteem met hellinghoekdetectie (voorheen SCM-alarmklasse 3) vaak een minimale vereiste. Duurdere auto’s worden meestal af fabriek met een dergelijk systeem geleverd. Sommige verzekeraars willen dat je ook een voertuigvolgsysteem (voorheen SCM-alarmklasse 4/5) of terugvindsysteem (voorheen SCM-Alarmklasse TV01) hebt. Voor cabrio’s, zéker cabrio’s met een softtop, gelden vaak nog aanvullende beveiligingseisen. Je moet je auto dan bijvoorbeeld waar mogelijk binnen stallen. 

De voorgeschreven alarmsystemen staan vaak in een extra clausule op je polis. Je vindt ze dan niet in de voorwaarden maar in de offerte of, na het afsluiten van je verzekering, op je polisblad. 

Nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling

De dagwaarde van jonge auto’s gaat in rap tempo naar beneden. Hoe snel de waarde daalt hangt van het merk en type auto af, maar ga uit van minimaal 10-20% per jaar. Als je nieuwe auto beschadigd raakt of wordt gestolen krijg je een vergoeding op basis van de dagwaarde. Die kan dus duizenden euro’s lager liggen dan wat jij nog niet eens zo lang geleden voor je auto hebt betaald. Daarom kun je bij sommige verzekeraars een nieuwwaarderegeling afspreken als je de eerste eigenaar bent en een aanschafwaarderegeling als je een occasion koopt. Je krijgt dan, afhankelijk van de regeling die je kiest, tot 3 jaar na aankoopdatum een uitkering op basis van de waarde van je auto toen je ‘m kocht.