De verschillende leasevormen

De ene leaseauto is de andere niet. Overweeg je om een auto te leasen? Verdiep je dan in de verschillende soorten lease voordat je een contract tekent. Zo weet je zeker dat je voor de leasevorm kiest die het beste bij jou past.

Operational en private lease

De meest voorkomende vorm van leasen is operational lease. Deze vorm van leasen is met name op bedrijven gericht. We maken onderscheid tussen netto operational lease en full operational lease.
 
Bij netto operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto, maar ben je zelf verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen. Meestal krijg je aan het einde van je leasecontract de optie om de auto te kopen. Deze vorm van leasen is voor bedrijven vooral interessant om de auto’s buiten de bedrijfsbalans te houden.
 
Bij full operational lease is de leasemaatschappij eigenaar van de auto en zorgt deze ook voor zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen. Jij rijdt alleen in de auto en hoeft je nergens druk om te maken.

Private lease lijkt erg op full operational lease, maar richt zich op particulieren en kleine ondernemers in plaats van grotere bedrijven. Als het contract afloopt lever je als huurder de auto weer in.

leasevormen auto

Financial lease

Financial lease, of huurkoop, is fundamenteel anders dan operational en private lease. Je bent als huurder namelijk niet alleen zelf verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, reparaties en verzekeringen, maar wordt ook economisch eigenaar van de auto. Je kunt financial lease zien als een lening, of een auto op afbetaling. De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar van de auto totdat je de laatste termijn hebt voldaan. De auto is dus eigenlijk onderpand van de leasemaatschappij voor als jij de huur niet meer kan betalen. Daarom eist een financial leasemaatschappij vaak dat je je auto allrisk verzekert. Raakt je auto zwaar beschadigd of zelfs total loss, dan krijgt de leasemaatschappij de waarde van de auto uitgekeerd.

Lening

Heb je een lening afgesloten om zelf een auto te kunnen kopen? Dan gaat het niet om financial lease. Jij bent dan immers zowel juridisch als economisch eigenaar van de auto. Je auto is dus geen onderpand. Toch blijft het verstandig om je auto allrisk te verzekeren. Stel dat de auto total loss raakt, dan kun je de verzekeringsuitkering gebruiken om (een deel van) je lening af te betalen.