Schadevrije jaren overdragen aan iemand anders

Als je een verzekering aanvraagt geef je op hoeveel schadevrije jaren je hebt. Het gaat hier om het aantal schadevrije verzekeringsjaren. Bij de meeste verzekeraars geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op je premie. Schadevrije jaren worden altijd opgebouwd per polis op naam van de verzekeringnemer. Dit kan soms voor problemen zorgen, bijvoorbeeld als je samen met je (ex-)partner een auto deelde en de verzekering niet op jouw naam stond. Jij hebt dan dus geen schadevrije jaren als je een nieuwe verzekering aanvraagt. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk je schadevrije jaren aan iemand anders te geven. Let op: je kunt schadevrije jaren niet kopiëren. Oftewel: weg = weg.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Weet je niet zeker hoe je ervoor staat qua schadevrije jaren? De snelste manier om erachter te komen is om op je meest recente polisblad (of, in het geval van een beëindigde autoverzekering, de royementsbevestiging) te kijken. Of neem contact op met je tussenpersoon of verzekeraar. Je verzekeraar plaatst je schadevrije jaren na het beëindigen van je verzekering in Roy-data, een database voor Nederlandse autoverzekeraars. Daar worden ze drie jaar bewaard. Laat je ze niet binnen drie jaar op een nieuwe polis zetten, dan vervallen ze en kun je ze niet meer gebruiken. 
 
Je kunt ook bij SEPS (Stichting Efficiëntie Processen Schadeverzekeraars) opvragen hoeveel schadevrije jaren je hebt, maar het kan tot een paar weken duren voordat je reactie krijgt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je nú je schadevrije jaren moet weten om een nieuwe autoverzekering aan te vragen.

Schadevrije jaren overdragen

Schadevrije jaren weggeven

Wanneer?
Heb je vastgesteld op wiens naam de schadevrije jaren staan en wil je de schadevrije jaren graag overdragen aan iemand anders (of op jouw naam laten zetten), dan kan dit:

  • van de ene (ex-)partner naar de andere, mits jullie op hetzelfde adres wonen of woonden;
    Let op: in principe kun je schadevrije jaren niet verdelen. Een enkele verzekeraar gaat wel akkoord met het splitsen van schadevrije jaren, maar alleen als beide (ex-)partners hun nieuwe autoverzekering bij die verzekeraar onderbrengen. Overleg met je tussenpersoon of verzekeraar over de mogelijkheden.
  • tussen ondernemingen met dezelfde eigenaar bij zakelijk gebruik;
  • van bedrijf naar privé en vice versa;
  • van ouder op kind;
    Let op: het kind moet wel als regelmatige bestuurder op de polis hebben gestaan tijdens de opbouw van de schadevrije jaren. 
  • na overlijden van de verzekeringnemer.
    Let op: bij de meeste verzekeraars moet de ontvanger van de schadevrije jaren, vaak de achtergebleven partner, als regelmatige bestuurder op de polis hebben gestaan om de schadevrije jaren over te kunnen nemen.

Hoe?
Je kunt op twee momenten schadevrije jaren overdragen: bij het beëindigen van je verzekering of bij het aanvragen van een nieuwe verzekering. Je kunt je verzekeraar vragen om de schadevrije jaren bij het stopzetten van een verzekering direct in Roy-data te zetten op naam van iemand anders. Heb je dat niet op tijd aangevraagd, dan kun je binnen drie jaar bij het afsluiten van een nieuwe verzekering vragen om de schadevrije jaren van iemand anders in gebruik te nemen. In beide gevallen gebruik je daarvoor een afstandsverklaring inzake schadevrije jaren. Klik hier om een lege verklaring te downloaden die je zelf in kunt vullen. De persoon of onderneming die de schadevrije jaren weggeeft vult de verklaring in.