Schade melden als je een allrisk verzekering hebt
Hoe minder je met je verzekeraar te maken hebt, hoe beter natuurlijk. Maar soms ontkom je er niet aan. Je raakt betrokken bij een ongeval, je geparkeerde auto wordt door iets of iemand beschadigd of je schampt zelf per ongeluk een pilaar. En dan blijkt dat je toch niet precies weet wat je nu moet doen en bij wie je moet zijn. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Wat moet ik direct na een ongeval doen?
Het melden van een schade is belangrijk, maar het állerbelangrijkste is schade zoveel mogelijk beperken en zorgen dat alle betrokkenen veilig zijn. Volg daarom eerst deze stappen:
- Zijn er gewonden of is er een gevaarlijke situatie ontstaan? Bel dan 112 en volg de aanwijzingen van hulpverleners op;
- Een dooddoener en lang niet altijd makkelijk, maar: blijf kalm. Probeer niet in paniek te raken en word niet boos op een eventuele tegenpartij of omstanders;
- Kun je nog rijden, probeer naar een veilige plek te gaan. Lukt dat niet, ga dan zover mogelijk de rechterberm in en doe een veiligheidshesje aan. Ga als er een vangrail is waar mogelijk áchter de vangrail staan en laat geen passagiers achter in de auto. Is er passerend verkeer, zet dan een gevarendriehoek neer;
- Je mag best een stukje rijden als je op een onhandige of gevaarlijke plek staat, maar maak het niet te bont. Weggaan na een verkeersongeval zonder je gegevens aan de andere partij te geven is strafbaar, ook als het om een lichte aanrijding gaat;
- Is de andere partij niet ter plaatse, bijvoorbeeld als je een lantaarnpaal of geparkeerde auto raakt? Meld de aanrijding bij de politie via 0900 – 8844. Neem voor schade aan straatmeubilair contact op met de gemeente en geef jouw gegevens en die van je verzekeraar door. Kun je de eigenaar van een geparkeerde auto niet achterhalen, laat dan een briefje met je gegevens achter onder de ruitenwisser;
- Vraag eventuele getuigen of je hun contactgegevens mag noteren.
Bij wie moet ik mijn schadeclaim indienen?
Als je materiële schade hebt is het simpel als je een allrisk autoverzekering hebt: je klopt aan bij je eigen verzekeraar, ongeacht de oorzaak van de schade en of er een tegenpartij betrokken is.
Wat moet ik allemaal insturen?
- Schadeformulier
Je meldt je schade altijd aan via een schadeformulier. In veel gevallen kun je je schade online aanmelden via mobielschademelden.nl of de app Mobiel Schade Melden. Je kunt het formulier op deze website zowel alleen invullen voor eenzijdige schades (zelf veroorzaakt of tegenpartij onbekend) of samen met een eventuele tegenpartij (samen op één smartphone of pc of ieder op een eigen smartphone of pc).
Je kunt ook een papieren schadeformulier invullen. Als je er een van je verzekeraar of tussenpersoon krijgt is dat een soort boekje met doordrukvel. Handig als je samen met de tegenpartij een formulier invult. Je vult samen de voorkant in. Één van jullie neemt dat blad mee, de ander de doordruk. Jullie vullen thuis de achterkant van jullie eigen formulier in. Jij bent alleen verantwoordelijk voor het insturen van je eigen formulier.
- Foto's
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: maak foto’s! Foto’s van de schade aan jouw auto, foto’s van de schade bij de tegenpartij of aan een object en foto’s van de omgeving. Zorg ervoor dat je verzekeraar zich een goed beeld kan vormen van de situatie. Artistieke kiekjes of selfies hebben voor de schadeafwikkeling geen nut, maar als je er heel trots op bent mag je ze van ons best meesturen.
- Proces-verbaal
Als je auto is gestolen of beschadigd door een onbekende dader en/of vandalen, dan moet je daar zo snel mogelijk aangifte van doen. Dit kan snel en eenvoudig online. Zorg dat je je verzekeraar een kopie van je afschrift stuurt.
Is de politie ter plekke geweest bij een ongeval en is er een proces-verbaal opgesteld, dan vraagt je verzekeraar die rechtstreeks op bij Stichting Processen Verbaal. Je hoeft het proces-verbaal dan niet zelf in te sturen.
- Herstelofferte en/of -nota
Voordat je verzekeraar een schadevergoeding kan uitkeren moet je verzekeraar natuurlijk wel weten om welk bedrag het gaat. Bij de meeste verzekeraars geldt: heb je schade aan je eigen auto, ga dan naar een hersteller die is aangesloten bij het netwerk van je verzekeraar. De hersteller stuurt de nota rechtstreeks naar de verzekeraar. Als er een expertise plaats moet vinden gebeurt dat in de regel bij de hersteller.
Ga je naar een niet-aangesloten hersteller, laat dan eerst een herstelofferte opstellen en stuur die naar je verzekeraar. Wacht of de verzekeraar een schade-expertise uit wil laten voeren. Is de offerte akkoord, stuur dan na reparatie een kopie van je reparatienota in.
Let op: vaak geldt er een hoger eigen risico als je naar een niet-aangesloten hersteller gaat. Omdat jouw verzekeraar de schade-uitkering regelt moet je je eigen risico betalen, ook als iemand anders aansprakelijk is! Je verzekeraar verhaalt in dat geval het eigen risico wel op de tegenpartij, dus je krijgt het terug zodra de tegenpartij heeft betaald.
- Overige documenten
Je verzekeraar moet zich een beeld kunnen vormen van wat er is gebeurd en wat de schade is. Heb je documenten die daaraan bij kunnen dragen die we niet hebben genoemd? Zorg dan dat je verzekeraar een kopie van die documenten krijgt.