Zomerbanden en winterbanden

Het is ons allemaal ingeprent dat we ’s winters niet op zomerbanden moeten rijden (en terecht, want da’s hartstikke gevaarlijk). Maar hoe zit dat eigenlijk andersom? Kun je je winterbanden niet gewoon het hele jaar laten zitten? En als er zoveel verschil zit tussen zomer- en winterbanden, waarom heeft dan niet iedereen lekker praktisch vierseizoenenbanden? Hier lees je alles wat je moet weten over je banden en het weer!

Het verschil tussen zomer- en winterbanden

Ja, winterbanden geven meer grip op gladde wegen bij sneeuw en ijs dan zomerbanden oor de diepere groeven in de banden. Maar wist je dat winterbanden ook beter presteren dan zomerbanden als het koud is zonder dat het ijzelt? Dat komt doordat het rubber waar autobanden van zijn gemaakt harder wordt als de temperatuur daalt. Bij te harde banden heb je minder grip op de weg. Daarom zijn winterbanden van een zachter rubber gemaakt dan zomerbanden.
 
Dat zachte rubber is juist een nadeel als je je banden niet op tijd verwisselt voor zomerbanden. Het wordt in zomerse temperaturen namelijk te zacht om goed te kunnen remmen, waardoor je een langere remweg hebt. Daarbij is het ontwerp van het profiel ook niet optimaal voor droge, warme wegen. Je winterbanden slijten ook nog eens een stuk harder als het warm is, waardoor je met een beetje pech tegen de tijd dat het weer winter is aan een nieuwe set toe bent.
 
Over het algemeen is het bij het ingaan van de zomer- en wintertijd een goed idee om je banden te wisselen. De omslagtemperatuur ligt rond de 7°C.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

All-seasonbanden

Gedoe steeds, dat wisselen van je banden. Heb je daar geen zin in, dan kun je voor vierseizoenenbanden gaan. Die hoef je pas te wisselen als ze versleten zijn. Houd er wel rekening mee dat all-seasonbanden een compromisproduct zijn. In de winter presteren ze beter dan zomerbanden, maar minder goed dan winterbanden. En omgekeerd presteren ze in de zomer beter dan winterbanden, maar minder goed dan zomerbanden. Je moet dus altijd je langere remweg en minder goede wegligging compenseren met je rijgedrag. Houd voldoende afstand van ander verkeer en pas je snelheid waar nodig aan.

zomerbanden winterbanden

Banden wisselen

Zelf geen held met banden wisselen? Voor een paar tientjes kun je het bij een garage laten doen. Vaak heb je ook nog de mogelijkheid om de banden die je niet gebruikt daar in de bandenopslag neer te leggen. Sla je je banden thuis op, maak ze dan eerst schoon en bewaar ze in een donkere, koele en droge ruimte. Zitten de velgen er nog op, dan kun je ze liggend op elkaar stapelen. Zonder velgen bewaar je ze rechtopstaand naast elkaar. Controleer altijd de conditie van je banden voordat je ze weer in gebruik neemt, want ook met zorgvuldige opslag kunnen er barsten in je banden komen. Wat op zich wel weer een puntje is voor de vierseizoenenbanden die je het hele jaar door gebruikt.