Wordt vandalismeschade vergoed?
In 2020 werd elk kwartier (!) opzettelijk een auto beschadigd. In totaal registreerde de politie dat jaar 32.515 autovernielingen. Heb jij de pech om je auto ’s ochtends terug te vinden met een afgetrapte spiegel, kapotgeslagen ruiten of lek gestoken banden, dan is het nog maar de vraag wie er voor die schade opdraait. Dat hangt af van hoe je verzekerd bent en hoe de schade is toegebracht.
Wat is vandalismeschade?
Vandalisme is het opzettelijk en doelbewust vernielen van de spullen van iemand anders zonder dat je daar zelf materiaal voordeel mee behaalt. Vandalismeschade aan een auto kan ontzettend uiteen lopen. Van ingetrapte koplampen tot diepe krassen in de lak tot een compleet uitgebrande auto.
Bekijk de beste deal voor jou
Bereken nu uw premieWanneer is vandalismeschade gedekt?
Heb je alleen een WA-verzekering, dan heb je pech als iemand je auto opzettelijk beschadigt. Je kunt dan geen claim indienen bij je verzekeraar en draait zelf voor de schade op, tenzij de dader bekend is of wordt. In dat geval kun je je schade op de dader verhalen. Heb je een beperkt cascoverzekering (WA Plus), dan hangt het van de aard van de schade en je voorwaarden af of je die kunt claimen. Over het algemeen worden de volgende schades door een beperkt cascoverzekering gedekt*:
- Brand (en bliksem, kortsluiting en explosie);
- Inbraak, diefstal en joyriding;
- Storm, hagel en natuurgeweld;
- Aanrijding met (wilde) dieren;
- Ruitschade (breuken en barsten).
*Er kunnen uitsluitingen van toepassing zijn. Check daarvoor je polisvoorwaarden.
Heb je je auto allrisk verzekerd, dan kun je alle vandalismeschades claimen bij je verzekeraar.
Schadevrije jaren
Pas op, het claimen van vandalismeschade kan je schadevrije jaren kosten! Dat zit zo: voor schades die als beperkt cascoschade worden gezien lever je geen schadevrije jaren in, voor alle andere schades die je claimt wel. Stel, je auto wordt door vandalen in brand gestoken. Als je verzekeraar dat als brandschade ziet (beperkt casco), dan is die schade niet van invloed op je schadevrije jaren. Ziet je verzekeraar het als vandalismeschade (allrisk), dan worden je schadevrije jaren wel verminderd. Ook bij bijvoorbeeld ruitschade bepaalt het soort schade of het je schadevrije jaren kost. Ruit ingeslagen? Dat valt onder ruitbreuk, tenzij vandalismeschade expliciet is uitgesloten (beperkt casco, geen invloed op schadevrije jaren). Heeft iemand flink in je voorruit gekrast? Dat wordt niet gezien als ruitschade maar als vandalismeschade. Die schade kun je dus alleen claimen als je auto allrisk verzekerd is en kost je schadevrije jaren.
Als je schadevrije jaren inlevert kan je premie stijgen. Je premie kan zo door relatief kleine schades flink duurder worden. Daarom is het soms voordeliger om een schade voor eigen rekening te nemen. Ben je via ons verzekerd, dan controleren we voordat we je claim doorzetten naar je verzekeraar altijd of dat verstandig is.
Aangifte doen
Doe altijd binnen 14 dagen nadat je de schade ontdekt aangifte. Als je je schade claimt moet je namelijk een kopie van je proces-verbaal kunnen overleggen. Wordt de dader gevonden, dan kan je verzekeraar een procedure starten om het schadebedrag op de dader te verhalen. Is de verhaalpoging succesvol, dan worden jouw schadevrije jaren hersteld.