Autoverzekering afsluiten
Online je autoverzekering afsluiten
Bij het afsluiten van een autoverzekering zul je termen tegenkomen die je misschien niet kent. Op deze pagina leggen we je uit wat je moet weten als je zelf een autoverzekering afsluit. Ook nemen we met je door waar je op moet letten. Bij ons sluit je binnen 2 minuten eenvoudig online een autoverzekering af. Vergelijk een groot aantal autoverzekeringen met elkaar via onze vergelijker. We geven je een overzicht van de beste opties. Zo kies je makkelijk de juiste verzekering voor jou.
Beginnen met vergelijken
Vul in onze vergelijker onderaan deze pagina je kenteken in. Daarmee kunnen we al veel informatie over je auto ophalen. Dat scheelt, hoef je zelf niet uit te zoeken hoeveel je auto weegt en op welke datum hij voor het eerst in Nederland is geregistreerd. Wel zo makkelijk. Volg de verdere stappen in de vergelijker en bereken binnen 2 minuten je premie. Goede verzekering gevonden? Dan kun je direct online je autoverzekering afsluiten.
Schadevrije jaren
Verzekeraars kijken bij het afsluiten van je autoverzekering naar hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt. Je laat met een hoog aantal schadevrije jaren namelijk zien dat de verzekeraar weinig risico loopt door jou te verzekeren. Is dit je eerste autoverzekering? Dan heb je nog geen schadevrije jaren. Heb je in het recente verleden een autoverzekering gehad, of heb je nog een lopende verzekering? Dan heb je schadevrije jaren opgebouwd.
Schadevrije jaren worden opgebouwd op naam van de verzekeringnemer, per polis. Neem je er een tweede auto bij, dan begin je op de verzekering voor de tweede auto dus met nul schadevrije jaren. Sommige verzekeraars geven als je allebei je autoverzekeringen daar afsluit wel een tweede gezinsautokorting.
Weet je niet zeker hoeveel schadevrije jaren je hebt, neem dan contact op met je laatste verzekeraar of kijk op je laatste polisblad. Schadevrije jaren blijven na het beëindigen van een polis nog 3 jaar geldig en worden opgeslagen in Roy-data.
Raak je betrokken bij een ongeval waar je aansprakelijk voor bent? Om te voorkomen dat je terugvalt in schadevrije jaren kun je ervoor kiezen om het schadebedrag terug te betalen aan je verzekeraar. Wij raden aan om dit te doen bij goedkopere schades, en als de premiestijging na je claim groter is dan het schadebedrag. Sta je voor de keuze om een schade voor eigen rekening te nemen of niet, neem dan even contact met ons op. We kijken graag samen met jou wat voor jou de beste optie is.
Let op: Bij alle verzekeraars bouw je op dezelfde manier schadevrije jaren op. De korting die aan een bepaald aantal schadevrije jaren wordt gekoppeld verschilt wél per verzekeraar. Hou dat in gedachten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Met name als je veel schadevrije jaren hebt lever je bij de ene verzekeraar veel meer korting in dan bij de andere als je toch een keer schade rijdt.
Bekijk de beste deal voor jou
Bereken nu uw premieWA, WA-Plus en Allrisk
Je mag pas de weg op als jouw auto verzekerd is. Sterker nog: vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat ben je wettelijk verplicht om je auto te verzekeren. Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Welke past het best bij jou?
Er zijn drie basisdekkingen: WA, WA-Plus en Allrisk. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld een inzittendenverzekering of pechhulp. Iedereen is verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Je kunt daarna zelf kiezen of je een uitgebreidere basisdekking erbij wilt. Dit verzeker je met de basisdekkingen:
- Allrisk (volledig casco):
Als je een allrisk verzekering afsluit heb je de meest uitgebreide dekking. Je verzekert je voor schade die je per ongeluk bij anderen veroorzaakt, maar ook voor schade aan je eigen auto. Ongeacht wie aansprakelijk is voor die schade. Het gaat dan wel om schade die onverwacht ontstaat. Slijtage valt niet onder de dekking van de verzekering.
- WA Plus (beperkt casco):
Met een WA Plusverzekering ben je verzekerd voor schade die je per ongeluk bij anderen veroorzaakt. Sluit je deze autoverzekering af, dan is schade aan je eigen auto alleen gedekt als deze is ontstaan door een specifieke oorzaak die in je voorwaarden is opgenomen. Denk hierbij aan natuurgeweld, (poging tot) diefstal en aanrijdingen met wilde dieren. Ook ruitschade is gedekt.
- WA (wettelijke aansprakelijkheid):
De WA-verzekering is de meest minimale en daarmee ook de goedkoopste autoverzekering. Je bent alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto valt nooit onder de dekking van je verzekering en moet je zelf betalen of verhalen op een ander.
Eigen risico
Als je een eigen risico hebt betaal je een deel van je schade zelf. Het gaat hierbij om schade aan je eigen voertuig. Bij WA-schades geldt nooit een eigen risico. Bij de meeste WA Plus- en allrisk verzekeringen betaal je wél standaard een eigen risico bij schade aan je eigen auto. Je kunt dit eigen risico vaak afkopen of juist verhogen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie.
Als je in het verleden weinig tot geen schades hebt geclaimd en het geld kan missen als je wel een keer schade hebt, dan is een hoger eigen risico aantrekkelijk. Wil je meer zekerheid, sluit dan een autoverzekering af met geen of een laag eigen risico. Je betaalt een iets hogere premie, maar komt niet voor onverwachte kosten te staan als er eens iets gebeurt.
Autoverzekering afsluiten & Bedenktijd
Als je een nieuwe auto koopt moet je snel een verzekering kiezen. Maar gehaast een autoverzekering afsluiten is zelden een goed idee. Soms ben je achteraf toch niet helemaal tevreden over je keuze. Dan is het goed om te weten dat je bij elke verzekeraar 14 dagen bedenktijd hebt vanaf het moment dat je je polisblad ontvangt. Bij ons dus ook.
Let op: Na de bedenktijd geldt bij al onze verzekeringen een minimale looptijd van 1 jaar, tenzij anders gespecificeerd in je voorwaarden. Na dit eerste jaar kun je je verzekering dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van maximaal 1 maand, afhankelijk van de verzekeraar. Je kunt in het eerste verzekeringsjaar dus niet zomaar oversluiten naar een andere aanbieder. Wordt het kenteken in het eerste jaar overgeschreven op naam van iemand anders, dan zetten we je verzekering natuurlijk wel gewoon stop. Je bent dan namelijk niet meer verzekeringsplichtig. Ruil je je auto in, dan kun je kiezen tussen het afsluiten van een nieuwe autoverzekering of het aanpassen van je lopende polis.