Autoverzekering vergelijken
Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Bijvoorbeeld omdat je al jarenlang dezelfde verzekering hebt, of omdat je een nieuwe auto hebt gekocht? Het is verstandig om regelmatig je autoverzekering te vergelijken. Maar hoe doe je dat nou een beetje efficiënt? Want de hele dag het internet afspeuren en verzekeringen naast elkaar te leggen zonder te weten waar je precies mee bezig bent, daar zit niemand op te wachten. Wanhoop niet, wij helpen je! We nemen graag de basis van waar je op moet letten met je door.
De invloed van je auto op je premie
Verzekeraars letten op heel veel dingen bij het bepalen van je premie, maar een van de belangrijkste is toch wel de auto zelf. Hoe hoger het risico voor de verzekeraar, hoe hoger de premie. Een zware terreinwagen richt bij een ongeval bijvoorbeeld vaak meer schade aan dan de gemiddelde hatchback, en de kans dat een Volkswagen Golf wordt gestolen is groter dan de kans dat een Suzuki Swift van iemands oprit verdwijnt. Naast algemene kenmerken zoals dagwaarde, merk en type, gewicht en vermogen kunnen ook details als kleur meewegen. Een donkerblauwe auto wordt bijvoorbeeld sneller gestolen dan een knalroze wagen. Doe er je voordeel mee als je nog op zoek bent naar een nieuwe auto.
Ook het aantal kilometers dat je per jaar rijdt is belangrijk voor je verzekeraar. Hoe meer je op de weg zit, hoe groter de kans dat je bij een ongeval betrokken raakt. De gemiddelde personenauto in Nederland rijdt zo'n 13.000 kilometer per jaar.
Bekijk de beste deal voor jou
Bereken nu uw premiePersoonlijke situatie
Niet alleen de auto zelf is belangrijk bij het berekenen van een premie, ook waar de auto het meest is en wie erin rijdt. Neem bijvoorbeeld je woonomgeving. Woon je in een drukke stad, dan is de kans op een ongeval een stuk groter dan wanneer je in een dorpje of op het platteland woont. Er is nu eenmaal veel meer verkeer om je heen.
Ook de leeftijd van degene die het meest in de auto rijdt weegt mee in het berekenen van je premie. Ben je jonger dan 24 jaar of ouder dan 75 jaar, dan zul je dit vast weleens gemerkt hebben. Je kunt nog zo'n goede chauffeur zijn, je wordt beoordeeld op basis van je risicogroep.
Dekking
Je kunt kiezen uit drie basisdekkingen bij het verzekeren van je auto: WA, WA-Plus (beperkt casco) en Allrisk (volledig casco). Je bent wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat. Je verzekert daarmee schade die je per ongeluk aanricht bij anderen. Na de WA-verzekering komt de WA-Plusverzekering. Dat is een WA-dekking uitgebreid met dekking voor schade aan je eigen auto die is veroorzaakt door bijvoorbeeld storm of inbraak. Ook ruitschade is verzekerd. De meest uitgebreide verzekering is de Allrisk autoverzekering. Daarmee verzeker je zowel je eigen auto als die van een eventuele tegenpartij voor alle schade veroorzaakt door een plotselinge onverwachte gebeurtenis, ongeacht wie aansprakelijk is. Slijtage valt nooit onder de dekking van je verzekering.
Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Een Allrisk verzekering is niet altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld als je een oudere, niet-exclusieve auto met een lage dagwaarde verzekert. Die is vaak de hogere premie niet meer waard. Heb je een hagelnieuwe auto gekocht? Dan raden we wel een Allrisk dekking aan. Tenzij je liever bespaart op je premie en je het risico dat je zelf een nieuwe auto moet kopen als deze total loss raakt kunt en wilt dragen.
Let op: bij verzekeren.com bieden we alleen allrisk verzekeringen aan (eventueel uitgebreid met een inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering en/of pechhulpdekking). Is jouw auto geen allrisk verzekering meer waard, dan raden we je aan elders te kijken voor een WA- of WA Plus-verzekering.
Schadevrije jaren
Elk verzekeringsjaar bouw je een schadevrij jaar op. Tenminste, als je geen schade hebt geclaimd. Bij de meeste verzekeraars geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting. Het risico dat je verzekeraar aan of namens jou moet uitkeren is kleiner als je lange tijd geen schades claimt. Moet je verzekeraar toch een keer uitbetalen, dan val je terug in schadevrije jaren. Je valt altijd 5 jaar terug. Er is één uitzondering. Alles boven de 15 wordt beschouwd als 15 schadevrije jaren, dus als je 30 schadevrije jaren hebt opgebouwd val je terug naar 10 als je een keer schade claimt en niet naar 25.
Er is een manier om je schadevrije jaren te houden na een claim. Je betaalt het schadebedrag dan terug aan je verzekeraar en neemt de schade daarmee voor eigen rekening. Heb je schade bij iemand anders veroorzaakt, dan raden we je aan dit altijd via je verzekering te laten lopen en het niet zelf onderhands op te lossen. Er is een kans dat je de tegenpartij schadeloos stelt en dat deze daarna vrolijk alsnog een claim indient bij jouw verzekeraar. Met een beetje pech betaal je dan dubbel voor die schade.
Bij het vergelijken van autoverzekeringen moet je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Heb je al een verzekering, dan kan je verzekeraar je vertellen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je vindt ze ook terug op je polisblad. Schadevrije jaren worden bij het beëindigen van een verzekering vrijgegeven in Roy-data en blijven 3 jaar geldig. Daarna vervallen ze. Weet je niet zeker of en hoeveel schadevrije jaren je hebt maar weet je wel dat je in de afgelopen 5 jaar geen schade hebt geclaimd, houd dan 0 schadevrije jaren aan bij je vergelijking. Kan je premie achteraf alleen maar meevallen als je toch schadevrije jaren blijkt te hebben.