Veelgestelde vragen
Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.
Veelgestelde vragen
-
Hoe ontstaat de top 3?
Onze top 3 is, in tegenstelling tot sommige andere vergelijkingssites, alleen gebaseerd op prijs. Kies je liever uit een aantal specifieke verzekeraars? Gebruik dan de filter om alleen die aanbieders te vergelijken. Wil je een hoger eigen risico om korting te krijgen op je premies? Gebruik ook dan de filter. Wil je meer informatie over de voorwaarden van een van de voor jou geselecteerde polissen? Klik dan op ‘Bekijk details’. Soms verwijzen we je door naar de aanvraagpagina op de website van de verzekeraar. Heel af en toe kun je alleen direct bij de verzekeraar terecht. Deze verzekeringen nemen we wel op in onze vergelijker. Alleen zo kunnen we onze onafhankelijkheid waarborgen en zie je altijd de scherpste prijs.
-
Worden alle verzekeraars vergeleken?
Nee, we kunnen helaas niet alle verzekeraars in onze vergelijker opnemen. Sommige verzekeraars verschaffen namelijk geen productinformatie of willen niet opgenomen worden in vergelijkers. We proberen echter ook van ontbrekende verzekeraars gegevens te verkrijgen, zodat je overzicht altijd zo compleet mogelijk is.Op de pagina autoverzekeraars houden we bij welke autoverzekeraars in onze vergelijker zijn opgenomen en welke zijn uitgesloten.
-
Wat doen wij voor je?
Onze widget vergelijkt verschillende autoverzekeringen aan de hand van de vragen die je hebt beantwoord. Een aantal van deze verzekeringen kun je direct via onze website afsluiten. Dit gebeurt op basis van ‘execution only’, wat inhoudt dat wij geen advies geven over je keuze: je bepaalt zelf welke autoverzekering voor jou het meest geschikt is. Wél ondersteunen wij je hierbij met de juiste informatie. Heb je bijvoorbeeld een vraag over een specifieke dekking, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij tonen in het eindresultaat alleen de autoverzekeringen waar je voor in aanmerking komt. Er wordt hiervoor gekeken naar een aantal criteria, zoals je type auto en je persoonlijke gegevens.De data van alle verzekeringen ontvangen wij van een derde partij. Zij zorgen er uiterst nauwkeurig voor dat alles zo actueel en volledig mogelijk is. Mocht je echter iets ontdekken wat niet klopt of wat wij over het hoofd hebben gezien, laat het ons dan weten, dan maken wij er werk van.
-
Wat moet jij zelf doen?
Je bent zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van je huidige autoverzekering.
-
Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd?
Schadevrije jaren worden opgebouwd per polis, niet per persoon. Je kunt je opgebouwde schadevrije jaren dus pas gebruiken als ze niet meer op een lopende polis staan. Ook worden schadevrije jaren standaard op naam van de verzekeringnemer gezet, ook als iemand anders de regelmatige bestuurder is. Diegene kan in sommige situaties de schadevrije jaren aan jou overdragen.
Als je je autoverzekering opzegt krijg je een royementsverklaring van je verzekeraar. Daarop staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Kun je je royementsbevestiging niet vinden, neem dan contact op met je oude verzekeraar.
Je oude verzekeraar zet je schadevrije jaren ook in Roy-data, een database voor Nederlandse verzekeraars. Je kunt via SEPS je schadevrije jaren uit Roy-data opvragen. Houd er rekening mee dat het tot een maand kan duren voordat je verzoek wordt verwerkt.
Let op: schadevrije jaren blijven na het beëindigen van een polis maximaal 3 jaar geldig. Heb je langer dan dat geen autoverzekering gehad, dan vervallen je schadevrije jaren en begin je weer bij 0.
-
Waar vind ik de meldcode van mijn auto?
De meldcode is een viercijferige code die op deel 1b van je kentekenbewijs staat. Het zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto.
-
Welke dekkingen kan ik kiezen voor mijn autoverzekering?
Als basisdekking heb je standaard de keuze uit drie dekkingen. Van deze drie bieden we op verzekeren.com alleen de WA + Cascodekking aan, oftewel de allriskverzekering. Wil je een Beperkt cascoverzekering of alleen een WA-verzekering, dan raden we je aan bij een andere aanbieder te kijken.
- WA-dekkingWA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Als je een auto op jouw naam hebt staan ben je verplicht minimaal deze verzekering af te sluiten. Je verzekert hiermee schade die je per ongeluk aan (de spullen van) anderen toebrengt met je voertuig.
- WA + Beperkt casco ('WA Plus')Met deze verzekering heb je een WA-dekking én verzeker je deels je eigen auto. Denk aan ruit- en hagelschade en diefstal van je auto. Kijk voor de precieze schades die gedekt zijn op de verzekeringskaart van je verzekering of in de voorwaarden.
- WA + Casco ('Allrisk')Dit is de meest uitgebreide dekking. Je verzekert hiermee schade die je per ongeluk aan (de spullen van anderen) toebrengt én vrijwel alle schades aan je eigen auto die door een plotselinge, onverwachte gebeurtenis zijn veroorzaakt. Slijtage valt hier dus niet onder. Voor de gemiddelde auto wordt een allrisk dekking aangeraden als de auto jonger is dan 5. Bij exclusieve auto's gaat die vuistregel niet altijd op. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: 'kan en wil ik de kosten zelf dragen als mijn auto total loss raakt?'. Is het antwoord 'nee', ga dan voor een cascoverzekering.
-
Hoe werkt voorlopige dekking?
Wanneer je een autoverzekering aanvraagt is er vaak niet meteen dekking. Zeker als je een dure of exclusieve auto hebt wil je verzekeraar vaak eerst nog handmatig je aanvraag goedkeuren. Dit kan soms enkele dagen duren. Om je snel op weg te helpen mogen wij je daarom in veel gevallen voorlopige dekking geven.
Met een voorlopige dekking ben je verzekerd tot je aanvraag definitief is beoordeeld. Een voorlopige dekking is geen garantie voor acceptatie, maar in de meeste gevallen wordt je aanvraag gewoon goedgekeurd als je in aanmerking komt voor voorlopige dekking. Je voorlopige dekking wordt altijd schriftelijk per e-mail aan je bevestigd. We vermelden een duidelijke begin- en einddatum.
Soms mogen we je van de verzekeraar geen voorlopige risicodekking geven. Bijvoorbeeld wanneer je auto in het duurste prijssegment en/of de hoogste gewichtsklasse valt, of als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. De verzekeraar wil dan zelf beslissen of je risicodekking krijgt of niet. De voorwaarden voor voorlopige dekking kunnen per verzekeraar verschillen.
Als je geen voorlopige dekking krijgt en je aanvraag nog niet definitief is beoordeeld mag je niet in je auto rijden. Ga je toch onverzekerd de weg op, dan kun je een boete van honderden euro's krijgen. Veroorzaak je schade, dan ben je zelf aansprakelijk voor alle kosten. Zeker bij letselschade kan dat behoorlijk in de papieren lopen.
-
Wat moet ik doen bij schade?
Je hoopt natuurlijk dat je ons nooit nodig hebt, maar áls je een keer schade hebt is het fijn om te weten wat je moet doen. Wij hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.
- Blijf rustig. Breng jezelf en anderen in veiligheid voordat je iets anders doet.
- Bel 112 als er gewonden zijn of als er een gevaarlijke situatie is ontstaan.
- Is er een tegenpartij? Wissel dan waar mogelijk gegevens uit. Vraag ook eventuele getuigen of je hun contactgegevens mag noteren.
- Vul (samen met een eventuele tegenpartij) een schadeformulier in. Dat kan online via mobielschademelden.nl of de Mobiel Schade Melden-app. Of download hier een schadeformulier.
- Meld je je schade via een papieren formulier, neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon om het in te dienen. Je vindt het telefoonnummer van je verzekeraar op je groene kaart.
- Veel verzekeraars werken met een eigen netwerk van herstellers. Heb je schade aan je eigen auto, breng 'm dan naar een aangesloten hersteller. Elders betaal je vaak een hoger eigen risico. Je vindt de aangesloten herstellers op je groene kaart of in de voorwaarden van je verzekering.
- De aangesloten hersteller stuurt de nota rechtstreeks naar je verzekeraar. Je hoeft dus alleen een eventueel eigen risico te betalen (bij schade aan je eigen auto).
Let op: beschadig je per ongeluk straatmeubilair of een geparkeerde auto? Maak hier dan melding van bij de politie via het telefoonnummer 0900 - 8844. Laat bij beschadigd straatmeubilair de gemeente weten wat er is gebeurd en geef jouw gegevens en die van je verzekeraar door, en probeer bij een beschadigde geparkeerde auto de eigenaar te achterhalen. Lukt dat niet, laat dan een briefje achter onder de ruitenwisser met je contactgegevens en je verzekeraar.