5 tips voor als je met de elektrische auto op vakantie gaat

Het aantal elektrische auto’s in Nederland is het afgelopen jaar met bijna 38% gestegen. Niet zo gek dus dat ook steeds meer mensen op vakantie gaan met hun elektrische auto. Dat kan prima, maar vergt wel een goede voorbereiding. Met onze tips ga je een zorgeloze reis tegemoet.

1. Ken je actieradius

Hoe ver je auto op een volle accu komt ligt niet alleen aan de accu, maar bijvoorbeeld ook aan je rijstijl. Pas je vaak je snelheid aan, dan gaat je accu sneller leeg dan wanneer je een constant tempo aanhoudt. Zorg dus dat je de échte actieradius van jouw accu weet. Houd er ook rekening mee dat je misschien naar bergachtig gebied gaat waar je auto net even wat harder moet werken. Door te weten hoe ver je maximaal kunt rijden kun je beter plannen wanneer het weer tijd is voor een laadbeurt.

2. Laadpalen, laadpalen, laadpalen

Nederland heeft de grootste laaddichtheid van Europa. Het kan dus zijn dat je in het buitenland net even iets langer moet zoeken naar een laadpaal. Plan je reis dus goed en zorg dat je langs voldoende laadpalen komt. Laat het niet op het laatste moment aankomen, want als een laadpunt niet beschikbaar is moet je voldoende accuduur over hebben om naar de volgende te rijden. 

Je kunt apps als ChargeMap, Plugsurfing, New Motion en Smoov gebruiken om laadpalen te vinden. 

TIP Stop je om te overnachten, reserveer dan bij een hotel met laadplekken voor gasten. Kun je handig ’s nachts je accu opladen.

3. Neem de juiste laadpas mee

Sommige laadpassen werken alleen in Nederland. Je hebt dan een aparte laadpas nodig om elders in Europa je accu op te laden. Controleer van tevoren welke laadpas jij hebt en waar die geldig is.

Vraag je een nieuwe laadpas aan voor je reis? Check of je die van tevoren online moet activeren. Zo sta je straks niet met een nutteloze pas naast de laadpaal.

op vakantie met de elektrische auto

4. Zorg voor de juiste stekker

In de meeste gevallen kun je met een Type 2-stekker prima uit de voeten in Europa, maar het kan zijn dat je in het buitenland een Type 3-stekker nodig hebt. Controleer welke stekkers worden gebruikt in de landen waar jij doorheen reist. 

TIP Neem ook een 230v-laadkabel mee. Dan kun je in geval van nood je accu (deels) opladen via een normaal stopcontact.

5. Wees voorbereid op alles

Je kunt je reis nog zo goed uitplannen, het kan onderweg een keer misgaan. En dan sta je daar aan de kant van de weg met je lege accu. Zorg daarom dat je voldoende spullen mee hebt om je te kunnen redden. Denk aan voldoende water, dekens, wat te eten, een zaklamp… Ook handig: een opgeladen powerbank. Zo kun je in geval van nood pechhulp bellen. Heb je trouwens al een pechhulpverzekering voor Europa afgesloten?