Graag persoonlijk advies?

Zelf een auto invoeren

Zul je altijd zien: kom je de auto van je dromen tegen op het internet, is ‘ie in Nederland nergens te krijgen. Of je bent prijzen aan het vergelijken en ziet dat de wagen die jij op het oog hebt in het buitenland veel goedkoper is. Met name jonge occasions uit Duitsland staan hierom bekend. Gelukkig ben je niet gebonden aan de Nederlandse autodealer en kun je ervoor kiezen een auto te importeren. Maar daar komt wel wat regelwerk bij kijken. Zorg ook dat je van tevoren weet wat je extra kosten zijn, want het is zonde om er veel tijd en moeite in te steken terwijl je onder de streep in Nederland voor hetzelfde bedrag klaar was geweest. Hier lees je alles wat je moet weten over het importeren van een standaard auto. Voor bijvoorbeeld klassiekers gelden er bijzondere vrijstellingen en is er een verlaagd btw-tarief, maar daar gaan we hier niet verder op in.

In het kort

Ga je zelf een auto invoeren? Deze stappen moet je nemen om een auto te importeren:

 • een auto uitkiezen;
 • de kosten berekenen; 
 • de auto kopen; 
 • de auto naar Nederland (laten) brengen; 
 • zorgen voor een of meer geldige (tijdelijke) kentekens;
 • de auto laten keuren;
 • bpm-aangifte doen; 
 • een autoverzekering afsluiten.
zelf auto importeren

Een auto uitkiezen en kopen

Als je op zoek gaat naar een auto in het buitenland start je je zoektocht waarschijnlijk online. Bedenk of je zaken wil doen met een particulier of een bedrijf. Controleer of de vraagprijzen die je tegenkomt marktconform zijn met de rest van het aanbod in het land of de regio van herkomst. Lijkt een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook.

Ga je voor een (jonge) occasion waarvoor je zelf naar het buitenland afreist, zet dan niet alles op één auto in maar zoek meerdere auto's in de regio die je wel wat lijken. Misschien valt je eerste keuze tegen als je 'm in het echt ziet of er een proefrit mee maakt.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

De kosten

Importeer je een auto, houd dan altijd rekening met de volgende kosten:

 • bpm;
 • btw;
 • invoerrechten bij import van buiten de EU;
 • reis- en transportkosten;
 • registratie- en keuringskosten bij de RDW.

Wees je er ook van bewust dat de inruilwaarde van je geïmporteerde auto daalt als je geen betrouwbare kilometerhistorie en sluitende onderhoudshistorie kunt overleggen.

Btw en bpm

Aan wie je btw afdraagt en hoeveel bpm (Belasting van Personenauto's en Motorrijtuigen, niet te verwarren met de motorrijtuigenbelasting) je betaalt hangt af van de volgende factoren:

 • Is de auto nieuw of gebruikt?
 • Koop je de auto particulier of zakelijk?
 • Koop je de auto in een EU land of niet?

Nieuw of gebruikt
Om het lekker simpel te houden: de definitie van nieuw en gebruikt zijn niet hetzelfde voor de btw en de bpm. Voor de btw ziet de Belastingdienst een auto als gebruikt als deze minimaal 6 maanden oud is én meer dan 6.000 km heeft gereden. Een auto van bijvoorbeeld 4 maanden oud die 7.000 km heeft gereden wordt dus nog steeds als nieuw gezien. Hetzelfde geldt voor een auto van 8 maanden met 5.000 km op de teller. Voor de bpm is de grens tussen nieuw en gebruikt een stuk vager en hebben we helaas geen concreet antwoord voor je. Voor de bpm is een auto nieuw als die niet of nauwelijks is gebruikt ten tijde van inschrijving in Nederland.

Particulier
Als je als particulier een auto importeert raden we je aan om voor een gebruikt exemplaar te gaan. Dan hoef je binnen de EU alleen btw te betalen in het land van herkomst. Je koopt je auto dan dus tegen brutotarief en hoeft in Nederland geen btw-aangifte te doen. 

Voor de bpm kun je kiezen tussen het actuele of het historische tarief. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over het berekenen en vergelijken van de bpm voor je auto. Controleer ook of er andere toegestane manieren zijn om de bpm te berekenen en laat je berekening maken of nakijken door iemand die er verstand van heeft. Kan je duizenden euro's schelen.
 
Ga je voor een nieuwe auto, dan moet je in Nederland btw-aangifte doen. Ook als je al keurig btw hebt afgedragen in het buitenland. Bijvoorbeeld: je koopt een auto in Duitsland en betaalt daar 19% btw over de aanschafprijs. Vervolgens betaal je in Nederland ook nog eens 21% btw over de aanschafprijs. Je kunt deze dubbele kosten alleen voorkomen als je de auto in het buitenland zonder btw aan kunt schaffen (nettotarief). Maar daarvoor heb je een btw-nummer nodig, en dat wordt lastig als particulier.
 
Het bpm-tarief voor een nieuwe auto is afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Zakelijk
Importeer je zakelijk een auto, dan moet je altijd btw-aangifte doen in Nederland. Het maakt daarvoor niet uit of het om een nieuwe of gebruikte auto gaat. Koop de auto in het buitenland dus altijd zónder btw (netto tarief) om dubbele kosten te voorkomen. De btw die je in Nederland betaalt is overigens aftrekbaar. Het kan trouwens wel zijn dat de verkoper je vraagt de btw van het land van herkomst als borg te betalen. In Duitsland bijvoorbeeld kan de verkoper de btw namelijk niet terugvorderen totdat hij een bewijs van Nederlandse inschrijving kan overleggen. Na het insturen van een kopie van je kentekencard krijg je je borg terug. Zorg dat dat goed en duidelijk in de koopovereenkomst staat.

Om een auto tegen nettotarief aan te kunnen schaffen heb je vaak een KvK-uittreksel nodig, een btw-nummer, en een verklaring omtrent hoedanigheid belastingplichtige.

Voor de bpm voor een gebruikte auto kun je kiezen tussen het actuele of historische tarief. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over het berekenen en vergelijken van de bpm voor je auto. Laat je bpm-berekening altijd maken of nakijken door iemand die dat vaker doet, want dat kan je heel veel geld besparen.

Het bpm-tarief voor een nieuwe auto is afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Let op: je nieuwe auto in het buitenland tegen nettotarief kopen en vervolgens in Nederland geen btw-aangifte doen mag niet. Wordt trouwens ook streng op gecontroleerd, dus dan betaal je alsnog btw plus een boete.

Invoerrechten
Koop je een auto in de EU, dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Voor auto’s van buiten de EU (dus ook Zwitserland!) ligt dat anders. Je betaalt dan 10% invoerrechten over de som van het aankoopbedrag en de transportkosten. De btw wordt over de som van het aankoopbedrag, de transportkosten en de invoerrechten berekend.

Reis- en transportkosten

Hartstikke mooi, zo’n geïmporteerde auto, maar hoe krijg je ‘m thuis? Veel mensen kiezen ervoor de auto op een trailer of met een autoambulance naar Nederland te laten vervoeren. Ga jij ook voor deze optie, controleer dan of je auto is verzekerd tijdens het transport. Vaak biedt de vervoerder een allriskverzekering aan.

Wil je je nieuwe wagen zelf naar huis rijden, zoek dan van tevoren uit welke kentekens je nodig hebt en hoe je die aanvraagt. Op het moment dat de auto als geëxporteerd wordt aangemerkt worden de kentekenplaten namelijk verwijderd. Je hebt dan een tijdelijk kenteken (en tijdelijke verzekering!) nodig om naar Nederland te kunnen rijden. Die vraag je aan in het land van herkomst.
 
Check van tevoren of je tijdelijke kenteken geldig is in Nederland (en eventuele andere landen waar je doorheen rijdt). Een tijdelijk buitenlands kenteken is vaak niet geldig in Nederland. Ga je toch de grens over met een ongeldig kenteken, dan kan dat je een boete van enkele honderden euro’s opleveren. Je moet dus aan de grens je kentekenplaat verwisselen. Je kunt in Nederland een eendagskenteken aanvragen. Met dit kenteken mag je van en naar de keuring bij de RDW rijden. Plan je reis dus goed. 

Neem contact met ons op voor een eendagskenteken en bijbehorende verzekering.

auto uit het buitenland

RDW-keuring en bpm-aangifte

Eindelijk, daar is 'ie dan! Nog een paar dingen regelen op eigen bodem en dan kun je onbezorgd van je nieuwe auto genieten. 

Laat je auto na aankomst in Nederland keuren bij een RDW-keuringsstation. Heeft de auto nog een geldige buitenlandse APK, dan kun je het originele buitenlandse rapport meenemen en vragen of die overgenomen kan worden. 

Nadat je auto is goedgekeurd kun je aangifte doen bij de belastingdienst. Dit gaat via een formulier dat je per post instuurt. Zodra er een bpm-akkoord is afgegeven stuurt de RDW je binnen vier werkdagen een kentekenbewijs toe. Dus geen kentekenplaten! Die moet je zelf laten maken bij een erkende kentekenfabrikant. Normale geperste platen kun je meestal direct meenemen. Op een mooie kentekenplaat met oplegletters moet je vaak een dagje wachten. Zorg ook dat je je voertuig verzekert zodra je je kentekenbewijs in huis hebt.

Laat iemand anders het werk doen

Word jij al moe van de gedachte aan alles wat je moet regelen om een auto te importeren? Heb jij het veel te druk om je bezig te houden met allerlei formulieren, controles en van hot naar her rijden? Oftewel: wil je gewoon een mooie auto op de oprit zonder gedoe? Dat kan! Er zijn meerdere bedrijven in Nederland die zich specialiseren in het importeren van auto's. Ze bieden meestal meerdere pakketten aan. Hoe uitgebreider het pakket, hoe minder je zelf hoeft te doen. Je kunt je auto zelfs gepoetst voor je deur af laten leveren zonder je zelf met de importprocedure bezig te hoeven houden. Kost een paar honderd euro, maar dan heb je ook wat.

Veel importeurs bieden ook bpm-berekeningen aan. Echt een aanrader, want er zijn meerdere manieren om de bpm te berekenen en de uitkomsten kunnen enorm van elkaar verschillen.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact