Graag persoonlijk advies?

Je auto taxeren

Normaal gesproken kijkt je verzekeraar bij schade naar wat je auto waard was vlak vóór de schade ontstond: de dagwaarde. Daarvoor wordt meestal gebruik gemaakt van rekenmodellen en/of de ANWB Koerslijst. Er wordt een afschrijving toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Voor de gemiddelde auto is dit een prima methode die een realistische dagwaarde geeft. Maar als je een bijzondere wagen hebt, zoals een oldtimer of een youngtimer, dan geeft de dagwaarde een vertekend beeld. Je auto kan namelijk juist méér in plaats van minder waard worden. Heb je een bijzondere of zeldzame auto, dan is het verstandig om die op basis van de taxatiewaarde te verzekeren.

Auto verzekeren op basis van taxatiewaarde

Als je je auto op basis van de taxatiewaarde verzekert kijkt je verzekeraar niet naar de dagwaarde van je auto, maar naar de getaxeerde waarde. Je laat daarvoor een taxateur de waarde van je auto bepalen en vastleggen in een taxatierapport. Zolang het taxatierapport geldig is kijkt je verzekeraar bij schade naar de waarde in het rapport en niet naar de dagwaarde van je auto. Bij de meeste verzekeraars zijn taxatierapporten 24 tot 36 maanden geldig. Laat je auto dus op tijd hertaxeren! Zodra je rapport verloopt ben je namelijk verzekerd op basis van de dagwaarde van je auto.

taxatiewaarde oldtimer youngtimer

Wanneer taxeren?

De taxatiewaarderegeling is aantrekkelijk als je een bijzondere auto hebt. Dat kan een oldtimer zijn, maar ook jongere auto’s kunnen meer waard zijn dan de gemiddelde wagen. Bijvoorbeeld omdat er maar weinig van zijn gemaakt. Twijfel je of een verzekering op basis van de taxatiewaarde van je auto of op basis van de dagwaarde, dan raden we je aan een taxatierapport op te laten stellen en de waarde uit het rapport te vergelijken met een schatting van de dagwaarde van je auto. Die kun je bijvoorbeeld berekenen via de koerslijst van de ANWB. Je mag natuurlijk altijd even contact met ons opnemen voor overleg, maar wij kunnen je auto niet voor je taxeren.

Taxateur kiezen

Sommige verzekeraars vragen enkel om een taxatierapport van een erkend taxateur, andere vragen om een rapport van een taxateur die aangesloten bij een specifieke organisatie (bijvoorbeeld VRT, TMV, NIVRE of FEHAC). Als je contact met ons opneemt voor een maatwerkofferte sturen wij je een overzicht van de taxateurs bij jou in de buurt waar je naartoe kunt.

Heb je al een taxatierapport, vraag ons dan om te kijken of die kan worden gebruikt. Geef door wie het rapport heeft opgesteld en wanneer.

Let op: van sommige taxateurs accepteren verzekeraars geen rapporten, bijvoorbeeld omdat ze auto’s te vaak een te hoge waarde hebben meegegeven. Heb je een taxateur op het oog, dan checken we graag voor je of je daar terechtkunt voor je taxatie. 

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact