Je auto taxeren

Normaal gesproken kijkt je verzekeraar bij schade naar wat je auto waard was vlak vóór de schade ontstond: de dagwaarde. Daarvoor wordt meestal gebruikgemaakt van rekenmodellen en/of de ANWB Koerslijst. Er wordt een afschrijving toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Voor de gemiddelde auto is dit een prima methode die een realistische dagwaarde geeft. Maar als je een bijzondere wagen hebt, zoals een oldtimer of een youngtimer, dan geeft de dagwaarde een vertekend beeld. Jouw auto kan namelijk juist méér in plaats van minder waard worden. Het is daarom verstandig om je oldtimer op basis van de taxatiewaarde te verzekeren.

Auto verzekeren op basis van taxatiewaarde

Als je je auto op basis van de taxatiewaarde verzekert kijkt je verzekeraar niet naar de dagwaarde van je auto, maar naar de getaxeerde waarde. Je laat daarvoor een taxateur de waarde van je auto bepalen en vastleggen in een taxatierapport. Zolang het taxatierapport geldig is kijkt je verzekeraar bij schade naar de waarde in het rapport en niet naar de dagwaarde van je auto. Bij de meeste verzekeraars zijn taxatierapporten 24 tot 36 maanden geldig. Laat je auto dus op tijd hertaxeren! Zodra je rapport verloopt ben je namelijk verzekerd op basis van de dagwaarde van je auto. 

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie
auto laten taxeren voor verzekering

Taxateur kiezen

Sommige verzekeraars vragen enkel om een taxatierapport van een erkend taxateur, andere vragen om een rapport van een taxateur die aangesloten bij een specifieke organisatie. Heb je al een verzekeraar op het oog, controleer dan altijd eerst de eisen die de verzekeraar aan een taxateur stelt. Bij ons zit je altijd goed met een taxatierapport van een taxateur die bevoegd is om motorrijtuigen te taxeren en:

  • is aangesloten is bij de Stichting Verenigd Register van Taxateurs (VRT / NIVRE; klik hier voor een overzicht van taxateurs bij jou in de buurt) en/of;
  • is aangesloten bij de Federatie van Taxateurs Makelaars Veilinghouders in Roerende Zaken (TMV; klik hier voor een overzicht van taxateurs bij jou in de buurt) en/of;
  • is goedgekeurd door de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclub (FEHAC; klik hier voor een overzicht van taxateurs bij jou in de buurt).

Een taxatierapport voor een oldtimer of youngtimer moet altijd aan de richtlijnen van de FEHAC voldoen, ongeacht het register waar de taxateur staat ingeschreven.

Wil je jouw oldtimer via verzekeren.com verzekeren, maar is je geldige taxatierapport niet opgesteld door een motorvoertuigtaxateur die is aangesloten bij een van de bovenstaande organisaties? Laat ons dan weten wie het rapport heeft opgesteld en wanneer. Wij kijken dan of dat rapport door een van onze verzekeraars wordt geaccepteerd of dat je je oldtimer opnieuw moet laten taxeren.

Let op: verzekeraars houden zich altijd het recht voor om taxatierapporten van bepaalde taxateurs niet te accepteren, bijvoorbeeld omdat zij auto's te vaak een te hoge waarde hebben meegegeven. Die taxateurs kunnen wel gewoon in een register staan. Kijk daarom altijd wat er op het internet zoal over de door jou gekozen taxateur te vinden is vóórdat je een taxatie uit laat voeren.