Graag persoonlijk advies?

Alles wat je moet weten over autorijden en corona

Misschien heb je een vitaal beroep, koop je eens in de zoveel tijd groot boodschappen in of heb je een andere dringende reden om de weg op te gaan. Dan wil je dat natuurlijk zo veilig mogelijk doen voor jou en je omgeving. Daarbij zijn de boetes als je de regels overtreedt niet mals, dus zorg dat je goed op de hoogte bent van wat wel en niet mag. Wij nemen de coronamaatregelen die gelden als je de weg opgaat met je door en geven je tips om verspreiding van het virus te voorkomen.

Handen wassen tegen corona

Two's company, three's a crowd: Passagiers

De basisregel is om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Jouw auto is daar geen uitzondering op. Je mag maximaal één vriend, buurman of collega bij je in de auto hebben. Daar krijg je geen boete voor. Doe dit wel alleen als het echt niet anders kan. Je moeder die slecht ter been is naar de huisarts brengen: ja. Samen met je buurman naar de bouwmarkt: nee. Zit je met drie of meer mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen in dezelfde auto, bijvoorbeeld als je carpoolt met collega's, dan kun je hier een boete voor krijgen. Huisgenoten en gezinsleden mogen wel onbeperkt mee (of nou ja, zoveel als er in je auto passen). Je krijgt dus geen boete als je met drie of meer mensen uit hetzelfde huishouden in de auto zit.

Update 25-06-2020: Per 1 juli 2020 mag je weer net als voor de pandemie met zoveel mensen in de auto als dat er gordels zijn. Komen de passagiers uit verschillende huishoudens, dan wordt alle inzittenden geadviseerd een (niet-medisch) mondkapje te dragen. Je hoeft in je auto onderling geen 1,5 meter afstand te houden. 

Papierwerk: APK's en verlopen rijbewijzen

Veel dingen worden op het moment opgeschort, maar de APK-plicht niet. Je zal je auto dus gewoon moeten laten keuren als je APK binnenkort verloopt. Neem contact op met je garage om te bespreken hoe jullie dit zo veilig mogelijk kunnen regelen. Voor andere cruciale keuringen kun je terecht bij de RDW-keuringsstations in Amsterdam, Schiedam, Arnhem, Groningen, Zwolle, Rijen, Zwijndrecht, Veldhoven en Elsloo.

Autorijden met een verlopen rijbewijs mag nog steeds niet, ook niet als je nu liever niet naar het gemeentehuis gaat. Heb je je rijbewijs de komende tijd niet nodig, dan kun je wachten met verlengen. Ga je wel de weg op, dan moet je een geldig rijbewijs hebben. Maak je je zorgen over het aanvragen en ophalen van je nieuwe rijbewijs, neem dan contact op met je gemeente voor overleg.

Poetsen: Houd je auto schoon

Ga je erop uit, houd je auto dan goed schoon. Jij en je eventuele passagier raken veel oppervlakken in de auto aan en je wilt voorkomen dat het virus via zo'n oppervlak meelift. Denk met name aan oppervlakken zoals het stuur, de pook, de handrem, je autosleutels, gordels, deur- en raamstijlen, radio, de knop van de cruise control en de handgrepen. Gebruik desinfecterende zeep met een alcoholpercentage van minstens 70% of isopropanol. Deze schoonmaakmiddelen beschadigen het interieur van je auto niet. Heb je touchscreens, vermijd dan het gebruik van ammoniak. Vergeet ook de handgrepen en de deur- en raamstijlen aan de buitenkant van de auto niet. Gebruik daar nooit waterstofperoxide voor, want dat kan je lak beschadigen. Draag tijdens het schoonmaken wegwerphandschoenen.

Het schoonmaken van de oppervlakken die je veel aanraakt is een minimum, maar nog beter is het om je hele auto grondig aan te pakken. Dat betekent grondig stofzuigen en je bekleding desinfecteren. Doe dit eerst op een onopvallende plek om te zien hoe je bekleding op je schoonmaakmiddel reageert. Heb je (kunst)lederen bekleding, gebruik na het desinfecteren dan een speciale leerreiniger om verkleuring te voorkomen.

Vergeet ook de airco niet. Als het virus daar inkomt blaas je het de hele auto door en is al je schoonmaakwerk voor niets geweest. Gebruik een speciale spray (online of bij het tankstation te koop) om je airco schoon te maken. Volg hiervoor de instructies op de spuitbus.

Gooi maar vol: Tanken

Ga je tanken, gebruik dan een wegwerphandschoen. Als je niet aan de pomp kunt betalen maar hiervoor naar de kassa moet, betaal dan contactloos in plaats van contant. Hoe minder contactmomenten hoe beter, dus tank als het kan voldoende om weer even vooruit te kunnen. Hoe minder vaak jij het tankstation in hoeft, des te veiliger het is voor jou, de medewerkers van het tankstation en andere klanten.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact