Keyless entry voor iedereen, ook voor autodieven
Het was dé uitvinding: keyless entry. Nooit meer je autosleutel uit je broek- of binnenzak proberen te vissen terwijl je je armen vol hebt. Gewoon naar je auto toelopen en je deur springt van ’t slot. Handsfree je portier openen, ideaal! Enige minpuntje: autodieven vinden keyless entry ook ideaal, want met de juiste apparatuur zijn ze zo binnen. Zonder sleutel, zonder braaksporen. Hoe doen ze dat, en vooral: wat kun jij ertegen doen?
Zo werkt keyless entry
Bij keyless entry communiceert een zender in je auto met een zender in je sleutel. Wordt je sleutel in de buurt van de auto gedetecteerd, dan springt de deur van het slot. Bij sommige auto's moet je daarvoor eerst een sensor in de deur aanraken.
Bekijk de beste deal voor jou
Bereken nu uw premieRelay attack
Met een relay attack maken autodieven handig gebruik van de communicatie tussen auto en sleutel. Ze verlengen het signaal van de autosleutel, waardoor die niet meer dichtbij de auto hoeft te zijn om het portier te openen. Daarvoor gebruiken ze apparatuur die tegenwoordig een paar honderd euro kost. Er zijn altijd twee mensen nodig om een relay attack uit te voeren.
Een voorbeeld (zie ook onderstaande afbeelding ter verduidelijking): je parkeert je auto verderop in de straat en sluit 'm af. Als je thuiskomt hang je je autosleutels aan een haakje in de gang. Autodief 1 staat vlakbij je auto en gebruikt een zender die zich voordoet als jouw autosleutel om het slot te 'pingen'. De zender in je auto stuurt vervolgens een signaal naar je sleutel en wacht op antwoord. Maar dat signaal wordt niet opgevangen door je sleutel, maar door de zender van de autodief. Die stuurt het signaal vervolgens door naar de zender van Autodief 2. Die staat vlakbij jouw woning en pingt je autosleutel op korte afstand. Het signaal dat de sleutel terugstuurt wordt via de zenders van Autodief 2 en Autodief 1 naar de auto doorgezet. Klik! De deur is ontgrendeld.
Vaak kun je auto's met keyless entry ook starten met een knop als het signaal van de sleutel wordt opgevangen, dus met een beetje pech wordt je auto niet alleen leeggehaald maar wordt de hele auto meegenomen.
- Autodief 1 stuurt een signaal naar de zender in de auto;
- De auto stuurt een signaal terug en wacht op bevestiging van de sleutel;
- Autodief 1 stuurt het signaal van de auto door naar Autodief 2;
- Autodief 2 stuurt het signaal van de auto door naar de sleutel;
- De sleutel stuurt een signaal terug dat wordt opgevangen door Autodief 2;
- Autodief 2 stuurt het signaal van de sleutel door naar Autodief 1;
- Autodief 1 stuurt het signaal van de sleutel door naar de auto.
Je auto beschermen
Je wil natuurlijk niet dat autodieven fluitend je auto mee kunnen nemen. Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om een relay attack te voorkomen.
- Kies je parkeerplek zorgvuldig. Kun je je auto niet in een garage parkeren, zet 'm dan op een zichtbare plek neer. Relay attacks kunnen heel onopvallend worden uitgevoerd en trekken dus niet altijd de aandacht, maar als ze kunnen kiezen tussen een verdekt opgestelde auto of die van jou dan blijft die van jou staan.
- Houd er rekening mee dat het signaal van je autosleutel tot max. 6 meter reikt. Leg je sleutel dus niet vlakbij je ramen, deuren en buitenmuren.
- Er zijn speciale metalen hoesjes verkrijgbaar die het signaal van je autosleutel blokkeren. Veel mensen kiezen er ook voor om hun autosleutel in bijvoorbeeld een koekblik te bewaren. Let dan wel goed op of het blik goed en volledig sluit; een scharnier is al voldoende om ervoor te zorgen dat het signaal kan ontsnappen. Je zou je autosleutels zelfs in je koelkast kunnen bewaren of steeds compleet in aluminiumfolie kunnen wikkelen, maar echt praktisch is dat niet.
- Overweeg om keyless entry uit te laten schakelen door je autodealer.
- Laat een (extra) stuurslot of startonderbreker installeren. Daarmee houd je autodieven niet uit je auto, maar de kans dat ze 'm meenemen wordt een stuk kleiner.
Je verzekering
Automerken verbeteren hun systemen constant, waardoor keyless entry steeds veiliger wordt. Maar bij auto's van grofweg voor 2017 is keyless entry vaak een veiligheidsrisico. Daarom heeft Kiwa SCM, de instantie die beveiligingssystemen voor auto's keurt, per 1 juli 2020 strengere regels ingesteld. Het zou dus zomaar kunnen dat jouw beveiligingssysteem niet meer aan de eisen voldoet en dat je je certificaat verliest. En zonder beveiligingscertificaat heb je bij veel verzekeraars geen dekking als je auto wordt gestolen. Wil je zeker weten of jij nog wel gewoon dekking hebt, neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon.