Beveiligingseisen keyless entry-auto's aangescherpt

Je hebt er vast weleens van gehoord: het CCV-keurmerk. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de eigenaar van het keurmerk, heeft per 1 januari 2021 de beveiligingseisen voor auto's met keyless entry aangescherpt. Daardoor voldoet de beveiliging van veel keyless entry-auto's niet meer aan de CCV-eisen. Aangezien veel verzekeraars, met name bij de wat duurdere auto's, om een geldig CCV-certificaat vragen roept dat vragen op. Blijft jouw certificaat gewoon geldig, ook als je systeem niet aan de nieuwe beveiligingseisen voldoet? En wat doet je verzekeraar als je een schade claimt terwijl je beveiligingssysteem niet up-to-date is?

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Keyless entry

Met een keyless entrysysteem zendt je autosleutel constant een signaal uit. Komt je sleutel dicht bij de auto in de buurt, dan gaat het portier van het slot. Vervolgens is de auto met één druk op de knop te starten. Een ontzettend handig, maar ook kwetsbaar systeem. Met een relay-attack kunnen autodieven namelijk het signaal van je autosleutel eenvoudig oppikken en verlengen. Zo kunnen ze het portier openen terwijl je sleutel nog gewoon in huis ligt. Zonder dat je het merkt wordt je auto leeggehaald of meegenomen. Op dit moment is wel 80 procent van de keyless entry-auto's in Nederland niet goed beveiligd en dus vatbaar voor relay-attacks.

Aanvullende beveiligingseisen CCV

Voor auto’s met keyless entry geldt per 1 januari 2021 een nieuwe beveiligingsklasse: KE01. Zolang je beveiligingssysteem niet aan die klasse voldoet kun je geen CCV-certificaat krijgen, ook niet als je auto wel aan alle beveiligingseisen van bijvoorbeeld alarmklasse 3 of 4 voldoet. Bij een deel van de auto’s is het beveiligingssysteem dat de fabrikant heeft geïnstalleerd voldoende voor een KE01-waardering. Bij de rest van de sleutelloze modellen moet je zelf aanvullende maatregelen nemen om aan de eisen van KE01 te voldoen. Klik hier om direct op te vragen wat de beveiligingsklasse van jouw auto is of klik hier voor een overzicht van keyless entrymodellen die niet standaard een KE01-certificering krijgen. 

Als je zelf maatregelen moet treffen om aan de KE01-eisen te voldoen, dan is je enige optie op dit moment het laten plaatsen van een KE01 Keyless Protector. Dat is een soort klem met bewegingssensor die om de batterij van je autosleutel wordt geplaatst. Ligt de sleutel 5 minuten stil, dan wordt de verbinding tussen de sleutel en de batterij verbroken en gaat de sleutel in slaapstand. Doordat de sleutel geen signalen meer uitzendt kan er geen relay attack worden uitgevoerd. Zodra de sleutel weer wordt opgepakt gaat hij uit de slaapstand en kun je hem weer gewoon worden gebruikt om je portier te openen.

Afgegeven certificaten

Er worden geen CCV-certificaten ingetrokken van auto's die niet aan de nieuwe beveiligingseisen voldoen. Je certificaat blijft dus gewoon geldig tot de eerstvolgende verlenging. Om je certificaat te kunnen verlengen moet je beveiligingssysteem wél aan de nieuwe eisen voldoen. Een CCV-certificaat is drie jaar geldig.

Aanvullende eisen van de verzekeraar

Verzekeraars willen geen onnodig risico lopen. Daarom kan het zijn dat je als je een nieuwe autoverzekering aanvraagt het verzoek krijgt om een KE01 Keyless Protector te laten installeren, ook als je CCV-certificaat nog gewoon geldig is.
 
Wij raden je aan om niet te wachten tot de verlenging van je CCV-certificaat maar nu alvast een KE01 Key Protector aan te schaffen. Veel verzekeraars keren namelijk geen schadevergoeding uit als er geen zichtbare braakschade is. En die is er bij een relay attack niet. Je kunt een KE01 Keyless Protector laten installeren bij een erkend inbouwbedrijf. Via sommige verzekeraars kun je bij bepaalde bedrijven korting krijgen als je je beveiligingssysteem laat upgraden.