Graag persoonlijk advies?

Levensgevaarlijk: slippers achter het stuur

Het is niet zo vaak slipperweer in Nederland, dus als het een keer warm is maken we daar gretig gebruik van en komen de Birkenstocks en Havaiana's massaal tevoorschijn. Veel mensen stappen ook achter het stuur met een paar slippers aan hun voeten: volgens recent onderzoek rijdt meer dan de helft van de mensen onder de 45 jaar weleens met slippers aan. Maak jij je hier ook schuldig aan? Dat is niet alleen levensgevaarlijk, maar kan je ook flink wat geld kosten.

Slippers en pedalen

Slippers gaan lekker makkelijk aan, maar gaan ook net zo makkelijk weer uit. Zo kan je slipper eenvoudig onder of tussen je pedalen schieten. Wil je wisselen tussen gas- en rempedaal, dan duurt dat langer met slippers aan je voeten dan met een paar degelijke sneakers. Daarbij verlies je ook nog eens 3% remkracht bij het induwen van het rempedaal. Dat klinkt misschien niet als veel, maar je remweg wordt er wel aanzienlijk langer door! Dat kan zeker bij hogere snelheden net de doorslag geven tussen een ongeluk en met de schrik vrijkomen. Uit meerdere onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat zo'n 1 op de 8 'slipperrijders' weleens een (bijna-)ongeluk heeft gehad door zijn schoeisel.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Blote voeten dan maar?

Oké, slippers zijn dus een no go. Een simpele oplossing lijkt je slippers uitdoen en met blote voeten rijden. Maar ook dat kan erg gevaarlijk zijn. Je hebt dan namelijk minder grip op de pedalen en kunt minder kracht zetten bij het remmen dan met schoenen aan. Ook kan je voet verkrampen, waardoor je het pedaal minder snel los kunt laten. En mocht je betrokken raken bij een ongeval, dan zijn je voeten beter beschermd als je schoenen draagt. Wij moeten er in ieder geval niet aan denken om op blote voeten door gebroken glas te lopen.

Draag je 's zomers regelmatig slippers, dan is het verstandig om een paar schoenen in je auto te laten liggen zodat je die aan kunt doen tijdens het rijden. Kies voor schoenen waarin je je enkels goed kunt bewegen. Een zool van rond de 1 cm dikte met voldoende grip is ideaal. Een paar 'autoschoenen' is overigens ook een goed idee als je vaak hakken draagt, want die zijn ook gevaarlijk achter het stuur.

Boetes en schadevergoedingen

Als je in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje met slippers aan je voeten achter het stuur wordt betrapt krijg je een boete. In Nederland is het niet expliciet verboden om met slippers te rijden, maar houd wel rekening met artikel 5 Wegenverkeerswet 1994: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt". Oftewel: als jij slippers draagt tijdens het rijden en betrokken raakt bij een ongeval, dan kan worden gesteld dat jij anderen opzettelijk in gevaar hebt gebracht. Daar kun je voor worden vervolgd.

Autoverzekeraars zetten in hun voorwaarden dat er geen dekking is bij roekeloos rijgedrag. Met een beetje pech keert de verzekering dus geen schadevergoeding uit als jij met je slippers betrokken raakt bij een ongeval. Zeker als er letselschade bij komt kijken, bij jou of bij iemand anders, kunnen de kosten snel oplopen. Dan is een paar sneakers voor in je dashboardkastje toch een stuk goedkoper.

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact