Met de auto op wintersport

Heb jij je wintersport voor dit jaar al geboekt? Veel mensen kiezen ervoor om met de auto richting de piste te reizen. Niet zo gek: de afstanden zijn prima te doen en je hoeft niet met je wintersportuitrusting over het vliegveld te slepen. Daarbij geeft een auto je veel vrijheid. Ben jij ook van plan om met de auto op wintersport te gaan? Begin op tijd met de voorbereidingen. Met onze checklist ga je relaxt op reis!

Winterbanden

Winterbanden onder je auto zijn een must. In Nederland zijn ze niet verplicht, maar in het buitenland vaak wél. Let ook op de eisen van de landen waar je doorheen en naartoe reist. In de Alpenlanden moeten je banden bijvoorbeeld een profieldiepte van minimaal 4 mm hebben.

Check voordat je op reis gaat de je bandenspanning. Zorg dat de spanning van je winterbanden ongeveer 0,2 bar hoger is dan die van je zomerbanden.

Sneeuwkettingen

In Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen te rijden, maar in het buitenland kan het verplicht zijn om ze te gebruiken of om ze in ieder geval bij je te hebben. Kijk dus van tevoren door welke landen je reist en welke regels daar gelden.

Let op: sneeuwkettingen hebben verschillende maten. Laat je dus goed adviseren over de maat sneeuwketting die je nodig hebt voor jouw banden.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu je premie

Volle tank

In Nederland zijn er meer dan genoeg tankstations, maar zeker in Duitsland kan het een behoorlijke tijd duren voordat je weer een pompstation tegenkomt. Wacht dus niet tot het laatste moment met tanken maar zorg dat er altijd genoeg brandstof in je tank zit.

Rijd je in een elektrische auto, plan je reis dan langs oplaadpunten. Kom je in Frankrijk of Italië, dan is het verstandig om ook een type-3 laadkabel mee te nemen.

auto wintersport

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Het is verstandig om de volgende dingen klaar te leggen in je auto. Zo kun je met een gerust gevoel op reis en ben je overal op voorbereid:

  • Warme dekens (voor als je autopech krijgt of in de file komt te staan)
  • Gevarendriehoek en veiligheidshesjes (controleer of er specifieke eisen gelden in de landen waar je doorheen reist) 
  • Slotontdooier
  • Extra ruitenvloeistof (doordat er in de Alpenlanden veel zout wordt gestrooid zal je je ruiten vaker sproeien om ze schoon te houden, waardoor je sneller door je ruitenvloeistof heen gaat) 
  • Powerbank 
  • IJskrabber 
  • Borstel of bezempje (om je auto sneeuwvrij te maken) 
  • Waxinelichtjes en lucifers of een aansteker (om je warm te houden bij autopech of als je lang in de file staat) 
  • Mapje met belangrijke documenten, noodnummers en informatie over je plek van bestemming

TIP

Ben je op je plaats van bestemming aangekomen en blijft je auto daar een paar dagen staan, zet je auto dan niet op de handrem. Die kan namelijk vastvriezen. Zet je auto in de eerste versnelling en draai je banden als je op een helling parkeert.