Graag persoonlijk advies?

Subsidieloket voor elektrische auto's gaat dicht

Er was een mooie subsidieregeling voor elektrische auto's in het leven geroepen. Die was zo populair dat de pot van 10 miljoen euro die in 2020 beschikbaar werd gesteld voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto's al snel leeg was. Subsidieaanvragen die daarna nog binnenkwamen werden doorgeschoven naar 2021. Niet eerlijk, aldus staatssecretaris Van Veldhoven, want straks is de pot voor 2021 al leeg voordat het jaar begonnen is. Daarom wordt de wachtrij binnenkort stopgezet.

De regeling

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Het doel van de subsidieregeling is om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Elektrische auto's zijn vaak toch net even iets duurder dan een gelijkwaardige benzinevariant, dus een subsidie kan dan net de doorslag geven. Een groot deel van die nieuwe elektrische auto's belandt uiteindelijk op de occasionmarkt, waardoor elektrische auto's op termijn steeds toegankelijker worden.

Het kabinet wil mensen elk jaar de mogelijkheid geven om gebruik te maken van de subsidieregeling. Door de zogenaamde doorschuifbepaling worden mensen die afhankelijk zijn van de subsidie om een elektrische auto te kunnen kopen benadeeld. Niet iedereen heeft immers voldoende financiële ruimte om na de aanschaf van een elektrische auto maandenlang te wachten op de subsidie. Voor hen is een wat goedkopere benzineauto dan opeens een stuk aantrekkelijker.

subsidieregeling voor elektrische auto's stopt

Hoe nu verder?

In 2021 komt weer een nieuwe subsidiepot van 14,4 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto's. Heb jij dit jaar een subsidieaanvraag ingediend en sta je op de wachtlijst, dan wordt jouw aanvraag nog gewoon doorgeschoven naar volgend jaar. Overweeg je om een nieuwe elektrische auto te kopen, dan wil je misschien wat haast maken. De wachtrij sluit namelijk over een paar weken. Wanneer precies is nog niet bekend. Dikke kans dat de pot voor 2021 bij aanvang van dat jaar al leeg is, dus als je niet wil wachten tot 2022 is dit jouw moment om in te springen.

Occasions

De subsidieregeling is opgesplitst in twee potjes: één voor particulieren die een nieuwe elektrische auto kopen en één voor particulieren die een gebruikte elektrische auto kopen. De 7,2 miljoen die in 2020 beschikbaar is gesteld voor de aanschaf van occasions is nog niet leeg! Wil je dus graag op korte termijn een elektrische auto, dan kun je voor een tweedehands model gaan. Zeker nieuwere occasions zijn vaak nog in prima staat. 

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact