Graag persoonlijk advies?

Bescherm jezelf en je passagiers met een inzittendenverzekering

Met een cascoverzekering ben je allrisk verzekerd. Als je 'all risks', oftewel alle gevaren afdekt ben je klaar, toch? Niet helemaal. Een allriskverzekering heeft alleen betrekking op de auto, niet op jou en je passagiers. Om de inzittenden te verzekeren moet je je autoverzekering uitbreiden met een inzittendenverzekering. Wij zetten voor je op een rijtje welke inzittendenverzekeringen er zijn en wat je er precies mee verzekert, en waarom het verstandig is om een inzittendenverzekering af te sluiten.

Schade- of ongevallenverzekering voor inzittenden?

Je kunt bij veel autoverzekeraars kiezen tussen een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) en een ongevallenverzekering voor inzittenden (OVI, ook wel OIV genoemd). Als verzekeraars één inzittendenverzekering aanbieden en dat gewoon een inzittendenverzekering noemen, dan gaat het meestal om een schadeverzekering. De schade- en ongevallenverzekering verschillen nogal van elkaar, dus kijk altijd na wat je nu precies afsluit. We hebben de belangrijkste kenmerken per inzittenden verzekering voor je op een rijtje gezet.

Bestuurder met veiligheidsgordel om

Schadeverzekering inzittenden

 • Schadeverzekering
 • Materiële en letselschade (incl. overlijden en bijv. aanpassingen in huis)
 • Meestal smartengeld (gederfde levensvreugde bij emotioneel lijden)
 • Meestal verlies aan arbeidsvermogen (soms tot max. 30%)
 • Vergoeding van het daadwerkelijke schadebedrag
 • Max. vergoeding meestal € 1.000.000
 • In en om de auto (bijv. bij uitstappen bij tanken of autopech)
 • Kan samen met een OVI worden afgesloten

Ongevallenverzekering inzittenden

 • Sommenverzekering
 • Blijvend letsel (incl. overlijden)
 • Uitkering van vooraf overeengekomen bedrag
 • Max. vergoeding meestal € 5.000-10.000 (overlijden) en € 15.000-30.000 (blijvende invaliditeit)
 • In en om de auto (bijv. bij uitstappen bij tanken of autopech)
 • Kan samen met een SVI worden afgesloten

Voorbeeld

Zoals je ziet lopen de dekkingen nogal uiteen. Laten we ter verduidelijking een situatie nemen die in het echt voor zou kunnen komen en kijken wat de verzekeraar in die situatie zou vergoeden.

Situatie

Jaap is piloot en rijdt naar zijn werk. Hij is moe, ziet een andere auto over het hoofd en botst er vol op. Gelukkig overleeft iedereen het ongeluk, maar helaas niet zonder schade. De laptop die Jaap op de achterbank had liggen is door de auto geslingerd en onherstelbaar beschadigd. Jaap zelf raakt blind aan één oog. Doordat hij minder goed diepte kan zien kan hij zijn beroep niet meer uitoefenen. De bestuurder van de andere auto, Marianne, heeft een gebroken sleutelbeen en is over haar hele lijf flink gekneusd. Ze kan daardoor een paar dagen niet werken.

Marianne claimt al haar kosten bij de WA-verzekeraar van Jaap. Als ze een schadeverzekering voor inzittenden heeft claimt ze haar kosten eerst daar. Haar verzekeraar verhaalt de kosten vervolgens op de WA-verzekeraar van Jaap. Dat is sneller en makkelijker voor haar. Wat Jaap vergoed krijgt ligt eraan wat voor verzekering hij heeft.

Airbag sticker

Jaap heeft een schadeverzekering voor inzittenden

Jaap claimt zijn zorgkosten bij zijn zorgverzekeraar. Kosten die niet door de zorgverzekering worden gedekt claimt hij bij zijn autoverzekeraar. Zijn inzittendenverzekering dekt de dagwaarde van zijn laptop. Jaap claimt zijn gemiste inkomsten als inkomstenderving. Hij krijgt een vergoeding van de daadwerkelijk geleden schade tot maximaal € 1.000.000.

Jaap heeft een ongevallenverzekering voor inzittenden

Jaap claimt zijn zorgkosten bij zijn zorgverzekeraar. Zijn ongevallenverzekering voor inzittenden dekt max. € 15.000 bij blijvende invaliditeit. In de tabel in de voorwaarden, gebaseerd op de Gliedertaxe, staat dat hij voor blindheid aan één oog 30% van het verzekerde bedrag krijgt. Hij krijgt € 4.500 van zijn verzekeraar. Zijn laptop moet hij zelf vervangen.

Jaap heeft een schade- én een ongevallenverzekering voor inzittenden

Jaap claimt zijn zorgkosten bij zijn zorgverzekeraar. Kosten die niet door de zorgverzekering worden gedekt claimt hij bij zijn autoverzekeraar. Zijn inzittendenverzekering dekt de dagwaarde van zijn laptop. Jaap claimt zijn gemiste inkomsten als inkomstenderving. Hij krijgt een vergoeding van de daadwerkelijk geleden schade tot maximaal € 1.000.000.

De ongevallenverzekering voor inzittenden kijkt niet naar wat een andere verzekering al heeft uitgekeerd. De verzekering dekt max. € 15.000 bij blijvende invaliditeit. In de tabel in de voorwaarden, gebaseerd op de Gliedertaxe, staat dat hij voor blindheid aan één oog 30% van het verzekerde bedrag krijgt. Hij krijgt € 4.500 van zijn verzekeraar. Dit bedrag wordt niet in mindering gebracht op de uitkering van de schadeverzekering inzittenden.

Jaap heeft geen ongevallenverzekering

Jaap claimt zijn zorgkosten bij zijn zorgverzekeraar. Verder krijgt hij geen vergoeding voor de door hem geleden schade. Omdat hij aansprakelijk is voor het ongeval kan hij niets op de bestuurder van de andere auto verhalen.

Wat kost een inzittendenverzekering?

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien kan een inzittendenverzekering je in tijden van ellende en pijn veel geldstress besparen. En daar betaal je echt niet de hoofdprijs voor. 

Welke inzittendenverzekering je ook kiest, ze kosten bijna allemaal minder dan € 10 per maand. Voor de gemiddelde ongevallen inzittendenverzekering betaal je zo’n € 3-5 per maand, voor een standaard schadeverzekering voor inzittenden zo’n € 5-8 per maand.  

Ons advies

We hopen dat je 'm nooit nodig zal hebben, maar voor het geval dat: wij adviseren altijd een inzittendenverzekering af te sluiten. Onze voorkeur gaat uit naar een schadeverzekering voor inzittenden. Die kost iets meer dan een ongevallenverzekering, maar keert bij schade vaak ook meer uit.

Een schadeverzekering voor inzittenden is niet alleen een uitkomst als je zelf aansprakelijk bent voor een ongeval, maar óók als iemand anders dat is. De verzekeraar van de tegenpartij wil eerst zeker weten die partij aansprakelijk is en zal onderzoek doen. Dat kost tijd. Je eigen verzekeraar kijkt niet naar aansprakelijkheid. Daardoor krijg je sneller een schade-uitkering. Daarbij is het voor jou makkelijker om een claim in te dienen bij je eigen verzekeraar dan bij die van de tegenpartij. Je eigen verzekeraar zal namens jou de schade verhalen. Daar hoef jij je niet druk om te maken. Zo heb je de rust om je op jezelf en het verwerken van het ongeval te richten.

Wil je éxtra goed verzekerd zijn, dan kun je ervoor kiezen zowel een schadeverzekering- als een ongevallenverzekering voor inzittenden af te sluiten. 

Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact