Welk alarmsysteem heb ik nodig?

Dure en exclusieve auto’s zijn geliefd bij autodieven. Auto's met een gecertificeerd beveiligingssysteem laten ze echter vaker links liggen. Daarom willen verzekeraars dat je je luxe auto uitrust met een goed alarmsysteem. Hoe duurder je auto, hoe beter de beveiliging moet zijn. Om aan te geven hóe goed precies wordt gewerkt met alarmklassen. Die zijn onlangs aangepast, waardoor nummers (oude stijl) en alarmsystemen (nieuwe stijl) door elkaar worden gebruikt. Weet jij al welke alarmklassen- en systemen er zijn, welk beveiligingssysteem je nodig hebt voor jouw auto en hoe je aan zo'n systeem komt?

Kiwa-SCM-alarmklassen en Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging

Voorheen hadden we de Kiwa-SCM-alarmklassen (soms ook aangeduid met CCV Kiwa SCM, waarbij CCV staat voor Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Inmiddels is Kiwa-SCM nog wel verantwoordelijk voor de uitvoering van keuringen, maar is het keurmerk verdergegaan onder de naam Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. In de volksmond wordt vaak nog gewoon ‘SCM-alarmklasse’ gebruikt, want die term is ingeburgerd en bekt toch het lekkerst. Gelukkig staat elke oude Kiwa-SCM-alarmklasse gelijk aan een voertuigbeveiligingssysteem dat een CCV-keurmerk kan krijgen. Dat scheelt een hoop verwarring. Wij hebben alle systemen voor je op een rijtje gezet.

Alarmklasse
Kiwa-SCM-Alarmklasse CCV-Beveiligingsklasse
1

Startonderbreker
Minimaal twee startblokkeringen die ervoor zorgen dat de auto zich niet op eigen kracht kan verplaatsen

2

Alarmsysteem
Het systeem uit Klasse 1, aangevuld met een alarmsysteem bestaand uit:
-Interieurbeveiliging;
-Omtrekbeveiliging;
-Eigen autorisatie;
-Optische signalering;
-Akoestische signalering d.m.v. noodstroomsirene (beter bekend als flink lawaai, red.).

3

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie
De systemen uit Klassen 1 en 2, aangevuld met:
-Hellingshoekdetectie.

4/5

Voertuigvolgsysteem
Het systeem uit Klasse 1, aangevuld met:
-Voertuigvolgsysteem gekoppeld aan een Particuliere Alarmcentrale (PAC).

TV01 Terugvindsysteem
Het systeem uit Klasse 1, aangevuld met:
-Terugvindsysteem.
KE01 Keyless entry/go
Basisklasse voor auto's met een keyless entrysysteem. Als niet aan de eisen van KE01 wordt voldaan, wordt er geen CCV-certificaat afgegeven.
-KE01 Keyless Protector.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Voertuigvolgsysteem of terugvindsysteem?

Het verschil tussen een voertuigvolgsysteem en een terugvindsysteem is dat een standaard voertuigvolgsysteem is uitgerust met GPS en dat de peilzender van het terugvindsysteem werkt met radiogolven. Peilzenders zijn lastiger uit te schakelen dan voertuigvolgsystemen en werken ook als de auto zich in een afgesloten ruimte zoals een container bevindt. Daarbij hebben peilzenders een eigen ingebouwde accu en worden ze niet op de voeding afgesloten. Daardoor kunnen ze vrijwel overal in de auto ingebouwd worden en zijn ze moeilijker te traceren.

Veel verzekeraars vragen nog om een traditioneel voertuigvolgsysteem. In dat geval kan een terugvindsysteem een aanvulling zijn. Bij sommige verzekeraars mag je onder bepaalde voorwaarden het voertuigvolgsysteem achterwege laten en alleen een terugvindsysteem installeren.

Welk alarmklasse heb ik nodig?

De precieze eisen hangen af van de verzekeraar en van je auto, maar bij dure en exclusieve auto's is de kans groot dat om een voertuigvolgsysteem of terugvindsysteem wordt gevraagd. Een enkele keer kom je weg met een alarmstysteem met hellingshoekdetectie.

Als je een allriskverzekering afsluit staat in een aparte clausule op je polisblad welk alarmsysteem je moet hebben. Wil je het vooraf weten, sluit dan niet meteen een verzekering af via onze website maar neem contact met ons op voor een (maatwerk)offerte.

Vaak heb je 14 dagen na het ingaan van je verzekering om het gevraagde beveiligingssysteem te installeren. Heb je daarna niet het juiste alarmsysteem, dan is er geen dekking als je auto wordt gestolen. Is je auto nog niet uitgerust met de beveiliging je verzekeraar vereist, dan kun je meestal via je verzekeraar korting krijgen op een upgrade.

Hoe weet ik welk alarmsysteem ik heb?

Als je auto is uitgerust met een alarmsysteem met CCV Voertuigbeveiliging, dan zit er een driehoekige oranje sticker op je auto. Ook heb je als het goed is een certificaat gekregen. Je kunt bij Kiwa checken of er een certificaat staat geregistreerd voor jouw auto. Een inbouwbedrijf kan je beveiligingssysteem opnieuw keuren als je certificaat is verlopen.

Waar kan ik een beveiligingssysteem in laten bouwen?

Niet alle auto’s komen af fabriek met een gecertificeerd alarmsysteem. Op de website van het CCV vind je een overzicht van alle inbouwbedrijven die gecertificeerde alarmsystemen installeren. Check vooraf of je via je verzekeraar ergens korting kunt krijgen. Een veiligheidscertificaat is na afgifte 36 maanden geldig. Daarna moet je elke 12 maanden je beveiligingssysteem te laten keuren door een inbouwbedrijf CCV voertuigbeveiliging. Doe je dit niet, dan is je certificaat niet meer geldig en krijg je geen vergoeding als je auto wordt gestolen.

Heeft je auto een beveiligingssysteem dat gelijkwaardig is aan de gevraagde alarmklasse, maar is er geen CCV-Keurmerk afgegeven? Overleg dan met je verzekeraar of tussenpersoon of je huidige beveiligingssysteem voldoet.