Graag persoonlijk advies?

Geen tijd om je auto regelmatig te waxen? Kies voor een coating!

Vogelpoep, zand, stuifmeel, honingdauw, mineralen in regen… Allemaal funest voor je autolak. Daarom zetten veel mensen hun auto regelmatig in de wax. Dat vormt een dunne beschermlaag voor de lak. Het inwrijven van wax is een tijdrovend karwei en een flinke work-out voor je armen. Wil je je lak in topconditie houden maar is regelmatig waxen voor jou geen optie? Overweeg dan een coating voor je lak.

Wax, sealant en coating

De een vindt het genoeg om de auto 2 à 3 keer per jaar te waxen, de ander doet het elke 2 weken. Wax beschermt je lak tegen vuil en UV-straling en is gebaseerd op natuurlijke producten. Het geeft een mooie warme gloed aan je auto. Sealant werkt net zoals wax, maar is synthetisch. Het beschermt je lak over het algemeen wat langer dan traditionele wax. Daar staat tegenover dat veel mensen de glans van sealant minder mooi vinden dan die van natuurlijke wax. Daarom gebruiken sommigen ze gewoon allebei: eerst een laagje sealant en daarna een laagje wax om het af te maken. Voor de liefhebbers zijn er ook hybride producten die het beste van beide beschermmiddelen combineren. Zowel wax als sealant zijn in vaste, vloeibare en sprayvariant te krijgen. 

Een coating is een harde synthetische beschermlaag die zich aan je lak hecht. Een coating beschermt je auto niet alleen tegen weersinvloeden en UV-straling, maar maakt ‘m ook beter bestand tegen stoot- en krasschade. Vuil hecht zich een stuk minder goed aan coating dan aan lak, waardoor gecoate auto’s makkelijker te wassen zijn. Wist je dat je ook je ruiten kunt coaten? Op je lak houdt coating vaak zo’n 3 tot 5 jaar. Op je voorruit gaat coating zo’n 12.000 km mee. Voor de gemiddelde autobezitter is dat ongeveer 1 jaar. 

Een auto in de wax zetten kunnen veel autobezitters zelf. Bij sealants ligt het aan het product of het verstandig is om er zelf mee aan de slag te gaan. Hoewel coating ook toegankelijk is voor particulieren wordt het coaten van een auto meestal overgelaten aan de professional. Het is een secuur werkje dat meerdere dagen in beslag neemt. Een minimumprijs van € 500 is gangbaar. Houd er rekening mee dat die prijs, afhankelijk van je auto, de staat van je lak en de gekozen coating tot boven de € 2.000 uit kan komen.

coating voor je auto

Soorten coating

Als je op zoek gaat naar een coating voor je auto kom je veel verschillende termen tegen als nanocoating, keramische coating, glascoating en SiO2. Nanocoating is vooral een marketingterm die weinig zegt over de eigenschappen van het product. Vrijwel alle coatings zijn namelijk (deels) gemaakt met nanotechnologie. Door verschillende stoffen te combineren en te bewerken ontstaan er nieuwe verbindingen tussen atomen waar weer nieuwe moleculen worden gemaakt: synthese. 

We maken meestal onderscheid tussen keramische coatings en glascoatings. Die bevatten meestal allebei SiO2, of siliciumdioxide. Die stof kom je ook wel tegen in het glazuur van keramiek. Glascoating is op een iets andere manier geproduceerd dan keramische coating. Een glascoating glanst over het algemeen iets meer en droogt net even wat sneller. Keramische coatings staan erom bekend de diepte van de lakkleur te verbeteren.

Je coating verzekeren

Omdat een lakverzegeling niet af fabriek is zien veel verzekeraars je coating als accessoire. Accessoires zijn standaard beperkt meeverzekerd, vaak tot zo’n € 2.500. Is dat niet genoeg om jouw accessoires inclusief je coating te dekken? Dan kun je bij veel verzekeraars de dekking voor je accessoires verhogen.

Bereken direct jouw premie voor een autoverzekering met extra dekking voor accessoires, of neem contact met ons op voor een persoonlijk aanbod op maat.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu je premie
Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact