Graag persoonlijk advies?

Hoe werkt het Waarborgfonds Motorverkeer?

Misschien heb je er weleens van gehoord: het Waarborgfonds Motorverkeer (afgekort WBF). Dit fonds is een vangnet. Veroorzaakt een onbekend of onverzekerd motorvoertuig schade bij jou, dan kun je die schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Wij leggen je precies uit wanneer je voor een schadevergoeding door het Waarborgfonds in aanmerking komt en hoe je een claim in kunt dienen.

Wie betaalt het Waarborgfonds Motorverkeer?

Het is in Nederland verplicht om voor je motorrijtuig een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Bij motorrijtuigen kun je denken aan auto’s, motoren, bromfietsen en tractors, maar bijvoorbeeld ook scootmobiels. WA-verzekeraars staan een klein deel van de premie die ze ontvangen af aan het Waarborgfonds. Iedereen met een WA-verzekering betaalt dus mee aan dit fonds. Ook de Nederlandse Staat draagt bij aan het Waarborgfonds Motorverkeer.

Voorwaarden voor een schadevergoeding

Je kunt niet elke schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Je kunt je schade alleen claimen als het veroorzakende motorrijtuig:

  • onbekend is, of;
  • bekend maar onverzekerd is, of;
  • bekend maar gestolen is, of;
  • verzekerd is, maar de verzekeraar is failliet, of
  • is vrijgesteld van verzekeringsplicht.

Maar als je schade aan een van de bovenstaande basisvoorwaarden voldoet ben je er nog niet. TIP: Heb je een schade die door een onbekende dader is veroorzaakt, dan kun je hier een snelle check doen om te kijken of je schade aan alle voorwaarden voldoet. Of lees hieronder welke voorwaarden het Waarborgfonds Motorverkeer verder heeft.

Getuigen

Jij moet bewijzen dat jouw schade veroorzaakt is door de dader van het onbekende of onverzekerde voertuig. Vooral bij onbekende daders kan dat lastig zijn. Daarom vraag het Waarborgfonds Motorverkeer om een of meer getuigen. Er zijn drie soorten getuigen.

Ooggetuige

Een ooggetuige is iemand die het voorval heeft zien gebeuren.

Locatiegetuige

Vooral relevant bij parkeerschades. Een locatiegetuige is iemand die kan verklaren dat je je auto onbeschadigd hebt geparkeerd, beschadigd hebt teruggevonden en in de tussentijd niet hebt gebruikt. Een locatiegetuige is vaak een partner of familielid. 

Stille getuige

Stille getuigen zijn sporen die achterblijven na een aanrijding. Denk aan laksporen of onderdelen van het aanrijdende voertuig die zijn achtergebleven. Maak daarom altijd foto’s van de schade en de omgeving en vraag de politie om de sporen op te nemen in het proces-verbaal. 

Let op! Vooral bij parkeerschades kan het erg verleidelijk zijn om iemand een valse locatiegetuigenis in te laten vullen, zeker als je zonder die getuigenis geen recht hebt op een schadevergoeding. We raden je met klem af om dat te doen. Valsheid in geschrifte is strafbaar en kan leiden tot aangifte bij de politie en een registratie bij Stichting CIS.

Waarborgfonds Motorverkeer

Proces-verbaal

Je moet kunnen bewijzen dat je aangifte hebt gedaan bij de politie. Daarom moet je een kopie van een proces-verbaal naar het Waarborgfonds Motorverkeer sturen. Zie jij, of ziet iemand anders, het voorval gebeuren? Dan moet je meteen melding maken bij de politie. Heeft niemand het voorval zien gebeuren, dan moet je binnen 14 dagen na het ontdekken van de schade aangifte doen bij de politie. Dat kan makkelijk en snel online met je DigiD.

Dader bekend: Aansprakelijk stellen

Is de dader bekend, maar onverzekerd? Dan moet je die persoon schriftelijk laten weten dat je hem of haar verantwoordelijk houdt voor de schade. Zet in je brief dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden, waar en wanneer dit was en welke schade er is ontstaan. Vermeld ook waarom jij vindt dat de andere partij aansprakelijk is. Leidt deze brief niet tot een schadevergoeding, dan moet je een kopie van deze brief meesturen als je je schade claimt bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Eigen risico

Bij materiële schade die is veroorzaakt door een onbekende schade rekent het Waarborgfonds Motorverkeer een eigen risico van € 250. In dit geval moet het schadebedrag dus hoger zijn dan € 250, anders wordt je claim niet in behandeling genomen.

Claimen bij Waarborgfonds Motorverkeer

Mijn schade voldoet aan alle voorwaarden, en nu?

Hoe je je schade claimt bij het Waarborgfonds Motorverkeer hangt ervan af om wat voor schade het gaat en hoe je verzekerd bent.

Schade aan een motorvoertuig

Allrisk

Ben je allrisk verzekerd? Dien dan een claim in bij je eigen verzekeraar. Die vergoedt je schade en probeert het schadebedrag daarna op het Waarborgfonds te verhalen. Omdat de schade volgens je eigen polisvoorwaarden wordt behandeld kan het zijn dat je een eigen risico betaalt. Is dat eigen risico lager dan het eigen risico van € 250 dat het Waarborgfonds Motorverkeer rekent, dan neemt je verzekeraar dat verschil meestal voor rekening.

Lukt het je verzekeraar om de schade te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, dan heeft deze schade geen invloed op je schadevrije jaren. Voldoet je schade toch niet aan de voorwaarden, dan gelden je polisvoorwaarden en raak je dus schadevrije jaren kwijt. Gaat het om een relatief laag bedrag, dan kun je er nog voor kiezen om het schadebedrag terug te betalen aan je verzekeraar om zo je schadevrije jaren te houden.

WA of Beperkt casco

Je hebt geen dekking voor je schade. Je eigen verzekeraar vergoedt de schade dus niet. Heb je een verkeersrechtsbijstandverzekering, dan kan je verzekeraar je wel helpen bij het indienen van een claim bij het Waarborgfonds. Heb je geen rechtsbijstandverzekering, maak dan gebruik van onze gratis verhaalservice. Neem daarvoor contact met ons op. Je kunt ook zelf een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Materiële schade (Niet aan een motorvoertuig)

Check, afhankelijk van je schade, bij je inboedel-, opstal- of reisverzekeraar of je verzekerd bent voor je schade. Zo ja, dien dan een claim in bij je eigen verzekeraar. Die vergoedt de schade volgens je eigen polisvoorwaarden en claimt het schadebedrag daarna bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Geen dekking? Neem dan contact met ons op voor onze gratis verhaalservice. Of dien zelf een claim in bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Soms kun je ook bij je rechtsbijstandverzekeraar terecht voor hulp bij het verhalen van je schade.

Letselschade

De behandeling van letselschadedossiers kan erg lang duren en veel energie kosten. We raden je dan ook aan om bij letsel niet zelf een claim in te dienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, maar het door een professional te laten doen. Onze gratis verhaalservice kan je helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie. Soms kan je eigen rechtsbijstandverzekeraar je ook helpen.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu je premie
Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact