Graag persoonlijk advies?

Je auto online overschrijven: Zo werkt het

Als je een auto koopt moet je het kenteken op jouw naam laten zetten. Ga je naar een door de RDW erkende dealer, dan regelt die dat voor je. Kwestie van je legitimatiebewijs laten zien en klaar. Koop je je auto ergens anders, dan moet je zelf het kenteken overschrijven. Wist je dat dat tegenwoordig snel en eenvoudig online kan?

De traditionele manier

Het is al jarenlang vaste prik: heb je een auto gekocht, dan ga je met je hele papierhandel naar een kentekenloket (vaak te vinden in postkantoren) of RDW-balie of -keuringsstation. Is het al een tijdje geleden dat de auto voor het laatst is overgeschreven, dan krijg je van de verkoper het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs mee. Die laat je samen met je legitimatiebewijs zien bij het loket. Is de laatste overschrijving recenter geweest, dan geeft de verkoper je de tenaamstellingscode mee en een plastic pas met daarop het kentekenbewijs.

Je krijgt bij het loket een tenaamstellingsverslag mee met daarop een deel van de tenaamstellingscode. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs. Die geef je samen met de oude documenten terug aan de verkoper. De RDW stuurt jou de volgende dag een nieuw kentekenbewijs en de tweede helft van je tenaamstellingscode. Tip: het eerste deel van de tenaamstellingscode wordt vaak op een bonnetje afgedrukt. Schrijf die over op de brief met de tweede helft van de tenaamstellingscode, anders raak je ‘m geheid kwijt.

online kenteken overschrijven

Online overschrijven

Heeft de verkoper van de auto nog een papieren kentekenbewijs, dan zul je het kenteken volgens de traditionele manier moeten overschrijven. Maar heeft de auto een nieuw kentekenbewijs op een plastic kaart ter grootte van een bankpas, dan kun je heel gemakkelijk en snel het kenteken online overschrijven! Daar heb je wel een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs met chip voor nodig, en een smartphone met een NFC-chiplezer.

Download de DigiD-app en doe de identiteitscheck. Klik daarna op de knop ‘Voertuig overschrijven’ en volg de aanwijzingen op je scherm. Je ontvangt de bevestiging van je aanvraag, de bevestiging van overschrijving, het vrijwaringsbewijs en het eerste deel van de tenaamstellingscode per e-mail. Vergeet niet om het vrijwaringsbewijs door te sturen naar de verkoper! Je krijgt je kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode per post.

Wanneer je auto verzekeren?

Verzeker je auto zodra de overschrijving is afgerond. Je hoeft dus niet te wachten totdat je je kentekenbewijs in huis hebt. Bij het afsluiten van je verzekering moet je een meldcode doorgeven. Die vind je in het tenaamstellingsverslag.

Stap niet achter het stuur totdat je auto verzekerd is!

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu je premie
Vergelijk
48 autoverzekeringen
We kunnen je auto niet vinden
We kunnen je postcode niet vinden
We kunnen je adres niet vinden
Minimale leeftijd is 18 jaar en maximale leeftijd is 110 jaar
Groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com Kleine groepsfoto van adviseurs Verzekeren.com

Vragen? Advies nodig?

We helpen je via chat, telefoon of e-mail. Maar net wat jou het beste uitkomt.

Contact