Tussenpersoon of direct writer?

Je kunt je auto verzekeren via een onafhankelijke tussenpersoon, maar je kunt ook kiezen voor een direct writer (o.a. InShared, OHRA en FBTO). Je sluit je verzekering dan rechtstreeks bij de verzekeraar af. De zogenaamde traditionele verzekeraars werken alleen met tussenpersonen (o.a. Nh1816 en Voogd & Voogd), terwijl andere verzekeraars je de keuze geven (o.a. Nationale-Nederlanden, a.s.r. en Aegon). Voordat je een autoverzekering afsluit moet je weten welke verzekeringsvorm het best bij jou past. Daarom hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.

Direct writer of intermediair

Aanbod

Direct writers bieden alleen hun eigen producten aan, terwijl tussenpersonen vaak met meerdere verzekeraars samenwerken. Daardoor is het aanbod bij tussenpersonen meestal breder. Verzekeren.com werkt bijvoorbeeld met bijna alle Nederlandse verzekeraars samen en kan daardoor de complete markt vergelijken. Houd er wel rekening mee dat er ook intermediairs zijn die met een of twee verzekeraars samenwerken, dus onderzoek altijd eerst hoe groot het aanbod is. Dat kan hét verschil maken tussen een doorsnee verzekering en een verzekering die optimaal bij jouw wensen aansluit.


Met name direct writers bieden vaak wat algemenere verzekeringen aan die bij zoveel mogelijk mensen passen. Heb je een afwijkend risico te verzekeren, zoals een dure of exclusieve auto, dan val je al gauw buiten de boot. Je moet dan op zoek naar een gespecialiseerde verzekeraar of een tussenpersoon die de juiste connecties heeft.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Advies

Direct writers en tussenpersonen adviseren over de producten die ze zelf aanbieden. Heeft de concurrent een product dat beter bij jou past, dan zul je daar zelf achter moeten komen. Adviseurs zijn wel verplicht om in jouw belang te adviseren, dus als hun product écht niet bij je past krijg je dat gewoon te horen.  

Let op: financiële dienstverleners zijn niet wettelijk verplicht om je te adviseren over je verzekering, maar als ze geen advies geven moeten ze dat wel van tevoren aangeven (ook wel execution only genoemd). Zowel direct writers als tussenpersonen kunnen execution only-producten aanbieden.

Prijs

Als grootste voordeel van direct writers wordt vaak de prijs genoemd. Direct writers richten hun processen zo efficiënt mogelijk in en zijn vaak erg gericht op online zakendoen. Je doet zoveel mogelijk zelf, wat de verzekeraar werk en dus geld scheelt. Daar kan een tussenpersoon met een klein kantoor die ruim de tijd neemt voor persoonlijk advies natuurlijk niet tegenop. Maar de markt staat niet stil en ook tussenpersonen vernieuwen hun werkwijze. 

Kiezen

Als je tijd hebt om zelf verzekeringen te vergelijken en goed weet waar je op moet letten, dan kan een direct writer een prima keuze zijn. Wil je zeker weten dat je niet over- of onderverzekerd bent en dat je een verzekering die écht goed bij je past, dan raden wij je aan advies in te winnen bij een onafhankelijke adviseur.