Je auto uitlenen? Dit betekent het voor je verzekering
Handig, zo’n auto. Dat vinden de mensen in je omgeving nou ook. Misschien deel je je auto met je partner. Of je leent je auto soms uit. Bijvoorbeeld aan je buurman zonder auto die veel boodschappen nodig heeft voor een feestje. Of aan je tante die zelf geen trekhaak heeft maar wel een aanhanger met grofvuil weg wil brengen. Dat mag allemaal gewoon, maar het kan je wel geld kosten. Je auto uitlenen? Wat betekent dat dan voor je verzekering? In dit artikel leggen we uit wat de gevolgen zijn.
Jouw auto, jouw verzekering
Ga je je auto uitlenen? Dan blijft nog steeds jouw auto. Ongeacht wie er in rijdt. Jij bent en blijft verzekeringsplichtig voor die auto. Rijdt degene die jouw auto leent schade? Dan ben jij aansprakelijk. Ook als jij thuis op de bank zat toen de schade ontstond. De bestuurder kan de schade niet op zijn of haar eigen verzekering claimen en de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering bemoeit zich hier ook niet mee. Dat kan nare gevolgen hebben voor jou.
Stel, de bestuurder van je auto is wat te enthousiast met inparkeren en rijdt een deuk in een geparkeerd voertuig. Jouw verzekeraar stelt de tegenpartij netjes schadeloos. Omdat er namens jou is uitgekeerd worden jouw schadevrije jaren verminderd. Niet die van degene die je auto heeft geleend. Als je schadevrije jaren omlaag gaan daalt vaak je premiekorting. Je gaat dan dus meer premie betalen. Je kunt je schadevrije jaren alleen houden als je het uitgekeerde schadebedrag terugbetaalt aan je verzekeraar. Met een beetje geluk krijg je daarvoor geld van de bestuurder als die het kan missen. Maar de bestuurder hoeft de schade niet aan jou te vergoeden. Ook niet als jouw eigen auto beschadigd is en je alleen een WA-verzekering hebt.
Bekijk de beste deal voor jou
Bereken nu uw premieSchade aan je eigen auto
Ben je all risk (casco) verzekerd? Dan is er gewoon dekking voor schade aan je eigen auto. Ook als je niet zelf achter het stuur zat. Het moet dan wel om het incidenteel uitlenen van je auto gaan (tenzij het om je partner gaat). Is iemand anders, bijvoorbeeld je kind, eigenlijk de regelmatige bestuurder? Maar is dat niet op het polisblad aangegeven? Als je verzekeraar er bij schade achter komt kan het zijn dat je schade niet wordt vergoed.
Als je kind af en toe je auto leent is dat geen probleem. Let wel op of je verzekeraar geen leeftijdsgrens hanteert. Soms is er geen dekking bij jonge bestuurders of wordt het eigen risico flink verhoogd.
Verhuren is niet hetzelfde als uitlenen
Leen je je auto uit en krijg je daar geld voor? Dan is er sprake van verhuur. Normale autoverzekeringen dekken schade die ontstaat tijdens verhuur van je auto niet Ook niet als je geen professioneel verhuurbedrijf runt maar je auto gewoon af en toe aanbiedt op een platform als SnappCar, MyWheels of WeGo. Vaak kun je via dit soort bedrijven een autoverzekering afsluiten voor tijdens de verhuur van je auto. Wanneer je zelf in de auto rijdt is je eigen verzekering van kracht.