Allrisk autoverzekering

Een allrisk autoverzekering (ook wel volledig casco genoemd) is de meest complete autoverzekering. Je kiest voor allrisk als je niet alleen schade die je bij anderen veroorzaakt wilt dekken, maar ook alle schade aan je eigen auto die door een plotselinge, onverwachte gebeurtenis wordt veroorzaakt. Dus ook als je zelf per ongeluk schade rijdt aan je eigen auto.

allrisk autoverzekering

Wat is verzekerd met een allrisk autoverzekering? 

Een allrisk autoverzekering wordt ook wel WA + Casco genoemd. Met een volledig cascoverzekering ben je gedekt voor schade die je per ongeluk veroorzaakt bij anderen met je auto, maar ook voor schade aan je eigen voertuig. Het maakt daarbij niet uit wie aansprakelijk is voor de schade. Rijdt iemand anders tegen jouw auto aan? Dan claim je de schade eerst bij je eigen verzekeraar. Die verhaalt het vervolgens op de tegenpartij. Zo hoef jij niet te wachten en heb je alleen met je eigen verzekeraar te maken. Ook als je zelf een eenzijdige aanrijding veroorzaakt kun je terecht bij je eigen verzekeraar. Dat is wel zo prettig als je eens een paaltje over het hoofd ziet. Of wanneer je per ongeluk je portier nét iets te ver opent terwijl je naast een muur staat geparkeerd. Zelfs wanneer iemand opzettelijk schade veroorzaakt aan je auto kun je een claim indienen bij je verzekeraar. Denk aan vandalen die je auto bekrassen of het op je zijspiegels en koplampen hebben gemikt.

Je bent met een allrisk autoverzekering niet gedekt voor álle schade aan je auto. Het moet wel schade zijn die je niet had kunnen voorzien en die door een plotselinge en onverwachte gebeurtenis is veroorzaakt. Schade door slijtage of gebrekkig onderhoud wordt dus niet gedekt. Ook geldt er vaak een eigen risico als je schade claimt. Keert je verzekeraar een bedrag aan jou uit dat niet op iemand anders kan worden verhaald? Dan worden je schadevrije jaren verminderd en kan je premie stijgen (tenzij het gaat om een zogeheten beperkt cascoschade, o.a. autodiefstal, ruitschade en schade door natuurgeweld).

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

Welke andere verzekeringen zijn er ?

Behalve een allrisk autoverzekering (WA + Volledig casco) kun je ook nog kiezen voor alleen een WA-verzekering of een WA Plusverzekering (WA+). Deze verzekeringen hebben een minder uitgebreide dekking, maar zijn daardoor wel goedkoper. Een WA basisverzekering vergoedt alleen schade die je veroorzaakt bij een ander. WA Plus is iets uitgebreider. Je verzekert je dan voor schade aan je eigen auto die wordt veroorzaakt door o.a. natuurgeweld, brand en diefstal. Ook ruitschade valt onder de dekking.

Allrisk verzekering auto

Wanneer kies je voor een allrisk autoverzekering?

Voordat je een verzekering afsluit kies je de dekking die het beste bij jou en je auto past. Maar wanneer is allrisk voor jou interessant? De meeste bestuurders sluiten een allrisk autoverzekering af als ze een nieuwere auto bezitten. Meestal gaat het hierbij om auto’s van 5 jaar of jonger. Of voertuigen die nog steeds een hoge dagwaarde hebben. Heb je al een iets oudere auto die minder waard is geworden, overweeg dan om te gaan voor een WA Plus- of zelfs een WA-verzekering. Heb je de financiële middelen om je auto bij schade zelf te repareren of te vervangen en neem je dat risico, dan heb je ook geen allrisk verzekering nodig.

Lease je een auto? Grote kans dat jouw leasemaatschappij je verplicht om de auto allrisk te verzekeren. Niet zo gek natuurlijk, want de leasemaatschappij wil zeker weten dat schade aan de auto wordt gedekt. Ook voor jou fijner om het zo te regelen, want je wilt niet opeens een torenhoge rekening krijgen van de leasemaatschappij als je de auto per ongeluk total loss rijdt.

Hoe wordt de premie berekend?

De premie die je uiteindelijk betaalt is afhankelijk van een aantal factoren. De auto waarin je rijdt, je leeftijd, hoe lang je je rijbewijs hebt en bijvoorbeeld het postcodegebied waarin je woont hebben allemaal invloed op de hoogte van je premie. Een andere factor is hoeveel schadevrije jaren je hebt. Over het algemeen geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting je krijgt. Je verzekeraar loopt dan namelijk minder risico om schade aan of namens jou te moeten vergoeden.

Rijd je een keer schade en valt het schadebedrag mee? Neem de schade dan voor eigen rekening. Zo voorkom je dat je terugvalt in schadevrije jaren en dat je premie stijgt. Regel dit wel via je verzekeraar als er een tegenpartij betrokken is. Dus je verzekeraar keert eerst uit, en daarna betaal jij het bedrag terug aan de verzekeraar. Betaal je rechtstreeks aan de tegenpartij, dan kan die namelijk alsnog een claim indienen bij jouw verzekeraar. Als jij niet kunt bewijzen dat je de tegenpartij al schadeloos hebt gesteld betaalt je verzekeraar nog een keer een schadevergoeding uit namens jou. Zo betaal je dubbel voor de schade van de ander en stijgt je premie ook nog eens.