Je tweede auto verzekeren?

Koop je een tweede auto? Dan moet je ook je tweede auto verzekeren. Het kan dan zijn dat de premie fors hoger is dan de premie van de eerste auto. Dit komt omdat schadevrije jaren maar op één voertuig tegelijk gelden. Dit houdt in dat de tweede auto niet dezelfde no-claim korting krijgt als het eerste voertuig. Je betaalt de volledige premie.

tweede auto verzekeren

Bij sommige verzekeraars kan de no-claim korting oplopen tot wel 80% van de totale premie. Als de tweede auto identiek is aan de eerste kan het dus zo zijn dat de premie van de tweede auto toch vijf keer zo hoog is als de premie van de eerste auto! Wil je een tweede auto verzekeren? En niet teveel betalen? Wij leggen je uit hoe je dat regelt.

Bekijk de beste deal voor jou

Bereken nu uw premie

De tweede gezinsautoregeling

Er is echter een manier waarmee de premie van de tweede auto een stuk goedkoper kan uitvallen. In de meeste gevallen kan deze zelfs gelijkwaardig zijn aan de premie van de eerste auto.

De kans is groot dat je voor een tweede autoverzekering gaat rondkijken bij je huidige verzekeraar. Waar je ook je eerste auto hebt verzekerd. Behalve handig kan dit ook ontzettend voordelig zijn. Veel verzekeraars kennen namelijk een zogeheten tweede gezinsautoregeling. Via de tweede gezinsautoregeling laat de verzekeraar je van dezelfde no-claimkorting genieten als op de eerste auto.

Hier zitten vaak wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Veel verzekeraars stellen bijvoorbeeld de eis dat er in de laatste jaren geen schade heeft plaatsgevonden. Ook kan een verzekeraar een maximumprijs hebben voor de tweede auto. Daarnaast komt de auto van je kinderen niet in aanmerking voor de tweede gezinsautoregeling. Voor de precieze regels die de verzekeraar hieraan stelt kun je kijken in je polisvoorwaarden of contact opnemen met je adviseur.

Sistercarclausule

Wanneer je twee auto’s op je naam hebt staan is het van belang dat de sistercarclausule van toepassing is op de polis. De sistercarclausule zorgt ervoor dat schade die met één van de auto’s wordt toegebracht aan de andere is gedekt op de verzekering. Dit is door wetgezing zonder de sistercarclausule niet het geval. Je bent namelijk in dit geval wettelijk aansprakelijk voor de schade die je zelf aanricht. Wil je je tweede auto verzekeren bij een andere maatschappij? Dat kan. Het is namelijk niet noodzakelijk om beide auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekerd te hebben om gebruik te maken van deze clausule. Staat één van de auto’s op jouw naam en de andere op naam van je partner? Dan is de sistercarclausule niet nodig. Schade aan het tweede voertuig zal dan gedekt zijn via de WA-dekking.