‘Ruim 10% van alle auto's in 2020 is elektrisch’

Het jaar is alweer bijna voorbij. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Daarom worden de welbekende lijstjes online weer volop gepubliceerd. De balans van het afgelopen jaar wordt opgemaakt. Of voorspellingen voor het nieuwe jaar worden gedaan. Belangenvereniging Bovag en RAI vereniging waagde zich ook aan een voorspelling. En wel op het gebied van elektrische auto’s. Zij verwachten namelijk dat meer dan 10% van alle verkochte auto’s in 2020 elektrisch zal zijn.

elektrische auto tesla

2019 vs 2020

De verwachting is dat er in 2020 in totaal 425.000 nieuwe auto’s worden verkocht. Een snelle berekening is dan snel gedaan. Daarvan zal ongeveer 42.500 van de auto’s elektrisch zijn. Tot december van dit jaar zijn er in Nederland 39.000 elektrische auto’s verkocht. Dat is ook ongeveer 10% van de volledige automarkt.

Eerder dit jaar werd bekend dat in Europa het aantal verkochte elektrische auto’s in 2019 aanzienlijk is toegenomen. Dit bleek uit een onderzoek van de vereniging van Europese autofabrikanten ACEA.

Tesla. Alleenheerser?

Welke auto is dan het meest verkocht? De titel hierboven verraad het al. En het zal je ook niet verbazen natuurlijk. De absolute winnaar van 2019 was de Tesla model 3. Deze auto was met afstand de meest verkochte elektrische auto van dit jaar. En hield zijn concurrenten ruim op afstand. De Hyundai Kona en Kai Niro volgen op plek twee en drie, maar op grote afstand. Vorig jaar, in 2018, was Tesla ook al een soort alleenheerser op de elektrische markt. Toen won de Tesla al ruim met de model S.

Bijtelling in 2020

Vanaf januari 2020 wordt de bijtelling verdubbelt van 4% naar 8%. Dit heeft ook gevolgen voor elektrische auto’s. Je betaalt vanaf volgend jaar namelijk 8% bijtelling over de eerste € 45.000 van de cataloguswaarde. Schaf je een duurdere auto aan? Dan betaal je 22% bijtelling over de meerprijs.

Fabrikanten lijken hier ook rekening mee te houden. Verschillende automerken komen met een nieuwe elektrische auto op de markt met een marktwaarde tot € 45.000. Bijvoorbeeld de Volkswagen met de ID.3. Of Peugeot met de e-208 en e-2008. Ook cataloguswaarde van de Opel Corsa ligt lager. Deze auto’s vallen daardoor volledig in de 8% bijtelling.