Vierkante banden en lege accu's: Zo houd je je auto in topconditie

Veel mensen werken wegens de coronamaatregelen vanuit huis, en uitstapjes en op visite gaan worden op de lange baan geschoven. Dat betekent dat veel auto’s nu niet worden gebruikt. Je auto slijt door gebruik, maar te lang stilstaan is ook niet goed voor je wagen. Wat zijn de gevolgen voor je auto als die te lang niet wordt gebruikt tijdens deze coronacrisis? En belangrijker: hoe houd je 'm in topconditie? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Platte autoband

Accu

Je accu is misschien wel het gevoeligst voor te lang niet gebruikt worden. Zeker als je veel technische foefjes en een alarmsysteem hebt kunnen die je accu leegtrekken, ook als je auto stilstaat. Raakt je accu te ver leeg, dan vindt er diepontlading plaats en kun je hem niet meer opladen. Er zit dan niets anders op dan je accu te vervangen. Je kunt voorkomen dat je accu leegloopt met een druppellader of door toch af en toe een stukje te gaan rijden. Maak dan wel een rit van minimaal 20 minuten.

Banden

Wist je dat je banden kunnen vervormen als je auto te lang niet wordt gebruikt? Dat wordt ook wel ‘vierkante banden’ genoemd, als zijn ze eigenlijk meer ovaal. Maak niet de fout om je banden op te pompen om ze weer rond te krijgen, want daarmee loop je grote kans op een klapband. Als je banden eenmaal zijn vervormd zit er niets anders op dan vervangen. Je kunt vierkante banden wel voorkomen door ze vóórdat ze vervormen flink op te blazen (0,5 bar meer dan aangeraden voor jouw auto). Ook je auto af en toe verrijden of een stukje rollen doet wonderen. Wil je meer voorzorgsmaatregelen nemen, overweeg dan een flatstopper (bandenschoen).

Handrem

Staat je auto langere tijd op de handrem, dan kunnen de remschoentjes vast komen te zitten. Meestal lost die verkleving weer op zodra je wegrijdt, maar je zal maar net de pech hebben dat ze bij jou wel muurvast komen te zitten. Zet je auto daarom als het kan in de eerste versnelling in plaats van op de handrem.

Roest

Het beste is natuurlijk als je je auto binnen kunt stallen, maar dat kan niet altijd. Sommige mensen dekken hun auto dan af met een hoes. Lijkt een puik plan om je auto te beschermen tegen de elementen, maar houdt er rekening mee dat zo’n hoes water kan vangen en vasthouden. Resultaat: roest. Ga je voor een hoes, zorg dan dat je je auto droog wegzet.